Mindset – Att mata sin rädsla eller våga släppa taget

8 jan, 2015 | Mindset | 0 Kommentarer

Att mata sin rädsla eller våga släppa taget?

Upptaderat 20180110

Mindset citatRädsla är hinder för utveckling. Rädsla kan förstärkas eller förminskas av dina tankar och inre spöken.

Under senaste tiden har jag coachat flera personer som önskar något annat än vad de har idag. Nytt jobb, nytt liv och samtidigt stannar så många kvar och mår illa. Vilket sinnestillstånd jag väljer kan ha en stor betydelse.

”Hur ska jag få ihop ekonomin?” ”Inte kan väl jag?” ”Det är ändå så många andra som gör det jag vill göra, de är säkert bättre än mig.” ”Tänk om jag inte orkar vara uthållig.” ”Vad ska andra tänka?”
Ja skälen för att stanna i något man inte vill vara i egentligen, kan vara många och radas upp på hög trots att det någonstans finns en vetskap om vad som behöver göras.

Stannar du kvar i något av rädsla som egentligen tär på dig?

Hösten 2017 blev det aktuellt för mig att släppa taget om det som jag värderat högt under 2 år, vårt älskade hus i Kabusa utanför Ystad. En fantastiskt plats med utsikt över havet, en läkande plats för både kropp och själ. Ett vårdträd som gjorde mig jordad och trygg. En utsikt med hav och horisont som ibland var så andäktig så jag fick stanna upp och bara njuta. Att bryta upp från detta trygga gjorde mig rädd och osäker. ”Man vet vad man har men inte vad man får”. En rädsla som hade hållit mig tillbaka från att ta nya steg i livet. Samtidigt var det viktigt för oss att ta nästa steg, att skapa nya möjligheter och att planera för nya faser och utmaningar i livet. Ibland får man ta de där stegen som är viktiga trots att man är rädd. Det kräver mod.

Våga ta hjälp

Jag fick ta hjälp av Aryel Walett på Stubbetid och fick då frågan: Vad ska du ta med dig och vad ska du rensa bort, för att ge plats för nytt? En viktig fråga som fick mig att verkligen omvärdera min rädsla, när jag satt på den där stubben. Vad spännande att öppna upp dörrarna och börja skapa något nytt. Idag känns det befriande och jag har fått tillbaka min nyfikenhet inför vad framtiden har i sitt sköte och på hur jag kommer att göra nya val i livet och hur jag väljer att må och vilka sinnestillstånd jag kan skapa.

Rädsla är naturligt och kan hanteras.

Mata inte rädslornaJag har vid några tillfällen tidigare i livet upplevt hur jag hamnat i ett läge att situationer och konstellationer varit på väg att kväva mig. Att värderingar krockade med mina, vilket tärde på mitt inre. Så snart jag tänkte på att gå åt nya håll, blev tryggheten om det jag hade och rädslan för det nya starkare. Rädsla är ett effektivt hinder och en enorm kraft. Rädsla är så kraftfullt så det skapar krig och hat. Rädsla är naturligt och det kan hanteras, jag kan välja hur mycket näring de ska få.

Samtidigt har jag hela tiden vetat att när det känts så, är det en tidsfråga. Alltså den verkligan frågan blir om NÄR jag ska gå inte OM. Robert Dilts en av de stora inom NLP som jag haft äran att utbilda mig för kallar det ”Heroes journey”. Det innebär att vara skräckslagen och samtidigt veta att ”there is a point of no return”, jag måste gå ändå. Och vetskapen om att när jag släppt taget, blir jag aldrig densamma igen. Jag har utvecklats vidare. Både skrämmande och spännande.

När jag tänker tillbaka på de tillfällena i livet blir mina reflektioner: Tänk att jag inte gick till något nytt tidigare, att jag stannade kvar och tillät detta tära på min energi och hälsa.

Finns det hopp om att ändra en rädsla som hindrar?

Mindset citat

Känner du igen dig? Hur säker behöver du vara? Hur färdig måste din plan vara för att du ska våga?
När hindren blir för stora brukar det hjälpa att släppa taget och ägna sig åt drömmarna istället. Målbilder och handlingsplaner är kreativa processer som inte kan tvingas fram. Det är när du börjar drömma, släppa fram fantasin och låta känslor, bilder, färger och former flöda som framtiden visar sig. Inte när man krampaktigt ska sätta sig och producera en plan för framtiden. Vad behöver du släppa, för att öppna dörrarna till annat? Hur ont måste det göra för att du ska våga?  Är du redo att gå ”The heroes journey”?

Öppna upp drömmarna med metaforer och bilder.

Ibland behöver man hjälp för att öppna upp dina drömmar? För mig är det effektivt att ta hjälp av metaforer, sinnestillstånd och bilder och att unna sig att någon annan leder processen.

Mindset är en av Må bra cocktailens 5 ingredienser.

Det handlar om att skapa bättre fokus för både hjärna, hjärta och affärsverksamhet. Tydliga målbilder, och släppa loss kreativiteten. Hantera tjattret av den interna dialogen och bygger på Neurovetenskap, och Kognitiv vetenskap.

Läs mer om Må bra cocktailens 5 ingredienser och om hur du kan träna dig:  Kan ditt Mindset tränas?

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *