6 hälsoeffekter av MSM – organiskt svavel

10 okt, 2016 | Mums | 0 Kommentarer

MSM används för att behandla dussintals sjukdomar och smärtsamma symptom, det har kallats mirakeltillskottet för alla goda effekter den ger. Men vad är MSM och behöver du ta det?

MSM - metylsulfonylmetan - organiskt svavel

Vad är MSM?

MSM står för metylsulfonylmetan och är organiskt svavel. Det är en viktig del i uppbyggnad av celler, signalsubstanser, energi (ATP) och vävnadsproduktion (kollagen och keratin som finns i hår, hud och naglar).

Vad gör MSM i kroppen?

Svavel verkar positivt vid detox, hormonproduktion och för upptag av vitaminer. Det stärker även immunförsvaret, minskar inflammation och påskyndar läkningen av kroppsvävnad. Det dämpar de negativa effekterna av stress och ökar energinivåerna genom ökad syresättningen i blodet. Många upplever en pigghetskänsla efter intag.

6 hälsoeffekter med MSM

1. Vid artros och ledsmärta

Ett flertal studier av metylsulfonylmetan visar att det bidrar till att minska ledinflammation, förbättrar flexibilitet och stödjer kollagen produktionen. Forskning visar att många patienter med artros, ledvärk, stelhet, knä/ryggproblem och ett begränsat rörelseomfång upplever en minskning av symptomen när de tar svavel som tillskott.

Svavel hjälper kroppen att bilda ny led- och muskelvävnad och samtidigt dämpa den inflammatoriska reaktionen som bidrar till svullnad och stelhet. MSM är ett naturligt och effektivt antiinflammatoriskt medel på grund av hur effekterna av svavel påverkar immunförsvaret och underlättar normal cellulär aktivitet. Svavel behövs för att våra celler ska kunna frigöra slaggprodukter och överflödig vätska som kan ackumuleras och orsaka svullnad och ömhet.

2. Förbättrar matsmältningsproblem och läckande tarm

Svavel kan hjälpa till att återuppbygga slemhinnan i mag- tarmkanalen och minska inflammation och allergiska reaktioner mot vissa livsmedel. Det är också användbart vid läkning av läckande tarm eftersom det kan hjälpa till att stoppa partiklar från att läcka från tarmen där de kan komma in i blodomloppet och orsaka en inflammatorisk respons. Detta beror delvis på att svavlet i MSM fyller en viktig funktion i matsmältningen.

3. Läker hudproblem inklusive rosacea, allergier och sår

Viss forskning visar att smörja in huden med kräm som innehåller MSM hjälper till att sänka inflammation som bidrar till rosacea, minskar missfärgning av huden, allergiska reaktioner och hjälper till vid långsam sårläkning. Svavel kan bidra till att förbättra hudens ton, minska rodnad, minska känslighet och behandla andra symtom i samband med rosacea.

4. Minskar muskelsmärta och kramp

Forskning tyder på att MSM kan agera som ett naturligt smärtstillande medel, det kan bidra till att förebygga och behandla muskelvärk och svullnad och samtidigt förbättra rörlighet. Det har visat sig hjälpa musklernas återhämtning efter träning, skador och till och med operationer. Anledningen är att svavel till stor del lagras i vävnader som utgör våra muskler och leder. Organiskt svavel hjälper till att reparera vävnaden. Det upprätthåller också flexibiliteten och permeabilititen av cellväggarna i musklerna vilket innebär att näringsämnen kan passera genom vävnaden lättare och det underlättar reparationer och tar bort mjölksyra. Resultatet är snabbare återhämtning och mindre kramp och ömhet i musklerna. Det kan med fördel kombineras med magnesium vid kramp. Läs vår artikel om magnesium.

5. Ger starkare hår hud och naglar

Metylsulfonylmetan visat sig bidra till att öka både kollagen- och keratinnivåerna, två näringsämnen vi absolut behöver för att bilda nya hårstrån (och även bygga starkare naglar och hudceller). Många vittnar om starkare naglar och förbättrad kvalité på håret efter en tid med intag av organiskt svavel.

6. Hjälper kroppen att återhämta sig från stress

MSM ökar vår förmåga att läka och återhämta oss från träning, stress, skador och till och med operationer. Att ta organiskt svavel innan träning, såsom löpning, tycks minska muskelskador och andra markörer för stress. Det kan också minska trötthetskänslor efter stressade perioder samt stödja ett positivt sinnestillstånd, energinivåer och normal matsmältning.

Hur tar jag MSM?

Du kan antingen köpa metylsulfonylmetan/organiskt svavel som tillskott i pulverform, krämform eller kapsel/tablettform. Det är doftfritt och har en besk smak.

Om du väljer att använda pulver, som är den mest lättillgängliga formen, löses det enklast upp i varmt vatten. Har du svårt för smaken rekommenderas att blanda ut det med någon osötad juice som till exempel ren tranbärsjuice eller saften från en halv citron. Börja med en låg dos på ett halvt kryddmått och öka långsamt dosen upp till 2-3 matskedar, för att undvika herxheimers reaktion, en utrensnings reaktion. Doseringen är helt individuellt, en del reagerar på enbart några korn till att börja med och andra märker inget förrän efter flera teskedar. MSM är vattenlösligt och är svårt att överdosera då kroppen utsöndrar eventuellt överskott. Du får bäst resultat i kombination med C-vitamin och omega-3-fettsyror.

Köp MSM här

Biverkningar

Organiskt svavel har väldigt få rapporterade biverkningar med några enstaka fall av orolig mage. Lyssna på din kropp och testa dig fram. Om du är gravid eller tar blodförtunnande mediciner bör du konsultera din läkare innan du börjar ta metylsulfonylmetan.

Se till att köpa MSM från en betrodd säljare med 100% naturligt framställd organiskt svavel utan syntetiska biprodukter och fyllnadsmedel.

Var finns svavel naturligt?broccoli

Svavel hittar vi i korsblommiga grönsaker (broccoli, kål, brysselkål, etc.), vitlök och lök, kött, ägg, frön och nötter. Svavel har minskat i våra jordar vilket gör att vårt naturliga intag minskat. Svavelinnehållet minskar dessutom när livsmedlen inte är tillräckligt färska, om de är processade eller tillagas vid höga temperaturer.
Läs artikeln Broccoli för bättre hälsa.

Källor:

USHA PR, Naidu MU, ”Randomised, double-blind, parallel. placebo-controlled study och oral glucosamine, metylsulfonylmethane and their combination in osteoarthritis” Clin Drug investig. 2004; 24(6):353-63

Kim LS et al ”Efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee: a pilot clinical trial” Osteoarthritis cartilage 2006 mar: 14(3)286-294

Roland M. Lawrence, M.D, Ph.D ”The Effectiveness of the use of Oral LIGNISUL msm (Methylsulfonulmethane) Supplementation on Hair & Nail Health”. Council for Natural Nutrition

The Miracle of MSM: The natural solution for Pain av Stanley W. Jacob

Köp MSM här

Kommentar från Ingalill Vestman

Ingalill VestmanSjälv tar jag MSM varje dag. Jag löser upp 2 msk i lite varmt vatten och fyller på med 2 tsk äppelcidervinäger och ett par msk osötad Tranbärsjuice för smakens skull. Jag gjorde misstaget att ta lite för mycket i början och fick en rejäl reaktion. Jag luktade svavel hela jag och hade väldigt illamående, även hudutslag kan förekomma. Fick starta om med en knivsudd MSM och sakta öka dosen successivt. Även hunden får organiskt svavel, det läker hudbesvär och allergi. Jag tar MSM på morgonen, det håller mig pigg hela dagen.

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *