Äppelcidervinäger en riktig hälsokur

11 nov, 2016 | Mums | 0 Kommentarer

Uppdaterad 20221113

Är du en av dem som enbart har använt äppelcidervinäger i dressing? Förutom att vara en stjärna vid hudvård och ett effektivt rengöringsknep så är det en riktig hälsokur. Forskning visar att äppelcidervinäger kan lindra sura uppstötningar, sänka blodtryck, förbättra diabetes och stödja viktminskning.

Försäkra dig om att du köper en rå, ekologisk ofiltrerad äppelcidervinäger, med fällning, vilket betyder att de verksamma enzymerna och probiotika fortfarande finns kvar.

Äppelvidervinäger

7 hälsofördelar med äppelcidervinäger

1. Sänker blodsockret

Den mest forskade effekten av ofiltrerad vinäger från äpple är att den sänker blodsockernivån. En studie som gjordes på personer med diabetes typ 2 visade att genom att ta två matskedar äppelcidervinäger innan sänggående sänkte glukosnivåerna på morgonen.

2. Stödjer magtarmkanalen och matsmältningen

Magtarmkanalen och immunförsvar
På grund av dess sura PH och innehållet av både enzymer och probiotika underlättas matsmältningen så att maten kan brytas ner mer effektivt och upptaget av vitaminer och mineraler ökar. Äppelcidervinäger minskar guanidin som finns i proteinrik mat. Att dricka ett glas med utspädd äppelcidervinäger innan maten, förhindrar också gaser och uppsvälld mage. Äppelcidervinäger anses även minska aptiten och skapa en längre mättnadskänsla.

3. Äppelcidervinäger lindrar halsbränna

Den ofiltrerade äppelcidern hjälper magen att bryta ner maten och motverkar därför att magsaften åker upp i matstrupen. Sura uppstötningar har ofta sin orsak i för lite syra i magsäcken och då stänger sig inte den övre magmunnen effektivt och maten kan åka hiss upp i matstrupen.
Förebyggande: Ta 1 msk i ett glas vatten före måltid så får du upp den sura miljön och lättare kan smälta maten och framförallt proteiner.
Symtom: Ta två msk i ett halvt glas vatten och även om det bränner en stund så motverkar det sura uppstötningar och halsbränna.

4. Ger ett jämnare blodtryck

Ett flertal studier visar att äppelcidervinäger kan ge en positiv effekt på blodtrycket. Bla genom att det hjälper kroppen att ta upp kalcium så det hamnar i ben och tänder istället för att finnas fritt i mjukvävnaderna där det kan ställa till problem. Det sänker också kalium.

5. Förhindrar kramper i benen

Återkommande benkramp kan vara ett tecken på kalium och magnesiumbrist, äppelcidern är rik på framförallt kalium.

6. Lugnar irritation på slemhinnor

Halsont: gurgla med ofiltrerad vinäger från äpple 1 gång i timmen.
Svampinfektion i underlivet: Tvätta med utspädd vinäger eller blöt en bomullstuss och låt verka under en timme. Lufta därefter. Upprepa 3 ggr/dag och behåll ev den blöta bomullstussen under natten så du kan lufta på morgonen.

7. Effektiv hud- och hårvård

Den ofiltrerade äppelcidervinägern är bakteriedödande och hjälper till att balansera hudens pH-värde, detta gör den bra för behandling av t.ex. acne och mjäll. Rapporter finns om att omslag med äppelcidervinäger även hjälper mot vårtor och svampinfektioner.

Andra bra användningsområden för äppelcidervinäger

  • Hushållsrengöring – surt PH och de antibakteriella egenskaperna gör vinägern av äpple till ett naturligt och effektivt rengöringsmedel. Ta hälften vinäger och hälften vatten och använd att rengöra i både kök och badrum.
  • Fungerar även mot loppor hos husdjur, spraya och häll i bad.
  • Kan användas som myggmedel, då myggorna skyr den sura doften.
  • Kolesterol – En studie gjorda på råttor som matades med äppelcidervinäger under 19 dagar skapade en ökning av HDL (anses vara det goda kolesterolet) och en minskning av triglycerider.

Äppelcidervinäger innehåll

Hemligheten med de goda egenskaperna är att den bland annat innehåller ättiksyra, kalium, magnesium, probiotika och enzymer.

Ättiksyra har förmågan att vara bakteriedödande samtidigt som den stödjer tillväxten av goda bakterier, därför fungerar den som en lättare, naturlig och skonsam antibiotika. Detta gör att äppelcidervinäger är ett naturligt hjälpmedel vid hudåkommor, matsmältningsproblem, och kan dessutom stärka immunförsvaret utan biverkningar.

Polyfenoler
Vinägern är också en bra källa till polyfenoler, en viktig antioxidant som skyddar mot oxidation och åldrande. Forskning har visat att polyfenoler spelar en viktigt roll I förebyggandet av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, osteoporos, diabetes och vid neurogenerativa sjukdomar så som Alzheimer’s.

Tips:

Recept på dressing med ofiltrerad äppelcidervinäger:

1 dl ofiltrerad äppelcidervinäger 1 dl extra virgin olivolja (ekologisk).
Krydda med Herbamare örtsalt och pressa i en vitlöksklyfta. Du kan också klippa i färska örtkryddor och riva i färsk ingefära eller pepparrot. Hållbart i flera veckor.

Du kan även använda vinägern till att smaksätta mat för att få fram syrligheten istället för vin eller citron. Tänk då på att inte koka bort det nyttiga, blanda därför i maten precis innan servering.

Köp äppelcidervinäger här: 

Läs fler recept med den hälsosamma äppelcidern:

Hemgjord ketchup med sting
Grön Smoothie  med Må bra cocktailens lilla gröna
Recept med gurkmeja med äppelcider

 

Kommentar från Ingalill Vestman

Själv tar jag 2 msk varje dag innan varje måltid. Det gör att stelheten i leder och muskler minskar då det hjälper till att transportera kalcium till tänder och skelett och jag har lättare att smälta maten.

Låt maten bli din medicin! / Ingalill

10 lakande medel

Detta är den 10:de i raden av Må bra cocktailens favoriter av naturens mest läkande medel.
Du hittar alla de andra i bloggflödet under kategorin MUMS

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *