ÄppelcidervinägerÄr du en av dem som enbart har använt äppelcidervinäger i dressing? Förutom att vara en stjärna vid hudvård och ett effektivt rengöringsknep så är det en riktig hälsokur. Forskning visar att äppelcidervinäger kan lindra sura uppstötningar, sänka blodtryck, förbättra diabetes och stödja viktminskning.

Försäkra dig om att du köper en rå, ekologisk ofiltrerad äppelcidervinäger, med fällning, vilket betyder att de verksamma enzymerna och probiotika fortfarande finns kvar.

7 hälsofördelar med äppelcidervinäger

1. Sänker blodsockret.

Den mest forskade effekten av ofiltrerad vinäger från äpple är att den sänker blodsockernivån. En studie som gjordes på personer med diabetes typ 2 visade att genom att ta två matskedar äppelcidervinäger innan sänggående sänkte glukosnivåerna på morgonen.

2. Stödjer magtarmkanalen och matsmältningen.

Magtarmkanalen och immunförsvar
På grund av dess sura PH och innehållet av både enzymer och probiotika underlättas matsmältningen så att maten kan brytas ner mer effektivt och upptaget av vitaminer och mineraler ökar. Att dricka ett glas innan maten förhindrar också gaser och uppsvälld mage. Äppelcidervinäger anses även minska aptiten och skapa en längre mättnadskänsla

3. Lindrar halsbränna

Den ofiltrerade äppelcidern hjälper magen att bryta ner maten och motverkar därför att magsaften åker upp i matstrupen. Ta två msk outspädd vid symtom och även om det bränner en stund så motverkar det sura uppstötningar och halsbränna.

4. Jämnare blodtryck

Ett flertal studier visar att äppelcidervinäger kan ge en positiv effekt på blodtrycket.

5. Förhindrar kramper i benen

Återkommande benkramp kan vara ett tecken på kalium och magnesiumbrist, äppelcidern är rik på framförallt kalium.

6. Lugnar irritation på slemhinnor

Halsont: gurgla med ofiltrerad vinäger från äpple 1 gång i timmen.
Svampinfektion i underlivet: Tvätta med utspädd vinäger eller blöt en bomullstuss och låt verka under en timme. Lufta därefter. Upprepa 3 ggr/dag och behåll ev den blöta bomullstussen under natten så du kan lufta på morgonen.

7. Effektiv hud- och hårvård

Den ofiltrerade äppelcidervinägern är bakteriedödande och hjälper till att balansera hudens pH-värde, detta gör den bra för behandling av t.ex. acne och mjäll. Rapporter finns om att omslag med äppelcidervinäger även hjälper mot vårtor och svampinfektioner.

Andra bra användningsområden för äppelcidervinäger

Hushållsrengöring surt PH och de antibakteriella egenskaperna gör vinägern av äpple till ett naturligt och effektivt rengöringsmedel. Ta hälften vinäger och hälften vatten och använd att rengöra i både kök och badrum.
Fungerar även mot loppor hos husdjur, spraya och häll i bad.
Kan användas som myggmedel, då myggorna skyr den sura doften.
Kolesterol
En studie gjorda på råttor som matades med äppelcidervinäger under 19 dagar skapade en ökning av HDL (anses vara det goda kolesterolet) och en minskning av triglycerider.

Äppelcidervinäger innehåll

Hemligheten med de goda egenskaperna är att den bland annat innehåller ättiksyra, kalium, magnesium, probiotika och enzymer.

Ättiksyra har förmågan att vara bakteriedödande samtidigt som den stödjer tillväxten av goda bakterier, därför fungerar den som en naturlig och skonsam antibiotika. Detta gör att äppelcidervinäger är ett naturligt hjälpmedel vid hudåkommor, matsmältningsproblem, och kan dessutom stärka immunförsvaret utan biverkningar.

Polyfenoler
Vinägern är också en bra källa till polyfenoler, en viktig antioxidant som skyddar mot oxidation och åldrande. Forskning har visat att polyfenoler spelar en viktigt roll I förebyggandet av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, osteoporos, diabetes och vid neurogenerativa sjukdomar så som Alzheimer’s.

Tips:

Recept på dressing med ofiltrerad äppelcidervinäger:

1 dl ofiltrerad äppelcidervinäger 1 dl extra virgin olivolja (ekologisk).
Krydda med Herbamare örtsalt och pressa i en vitlöksklyfta. Du kan också klippa i färska örtkryddor och riva i färsk ingefära eller pepparrot. Hållbart i flera veckor.

Du kan även använda vinägern till att smaksätta mat för att få fram syrligheten istället för vin eller citron. Tänk då på att inte koka bort det nyttiga, blanda därför i maten precis innan servering.

Läs fler recept med den hälsosamma äppelcidern:

Hemgjord ketchup med sting
Grön Smoothie  med Må bra cocktailens lilla gröna
Recept med gurkmeja med äppelcider

Kommentar från Ingalill Vestman

Själv tar jag 2 tsk varje dag. 1 tsk min gröna drink och en för att smaksätta mitt MSM som är mitt uppiggande morgontillskott.

Låt maten bli din medicin! / Ingalill

10 lakande medelDetta är den 10:de i raden av Må bra cocktailens favoriter av naturens mest läkande medel.

Du hittar alla de andra i bloggflödet under kategorin MUMS

 

 

 

Ingalill Vestman
Ingalill Vestmanär ”sjuksköterskan som blev frisk” med hjälp av
Må bra cocktailens 5 ingredienser.

Hon beskriver sig själv också som
”barnmorskan som blev hormonnörd”
Idag bloggar hon om nutritionsmedicin och livsstilsmedicin och hjälper andra att uppnå optimal hälsa med hjälp av Mental Träning, Mat, Hormonbalansering, Motivation och Fysisk rörelse.

Boka tid för rådgivning: