Receptet på benbuljong enligt Må bra cocktailen innehåller både läkande örter, märgben och broskrika leder. Benbuljongen är både godare, billigare och betydligt mera hälsosam än färdiga buljonger, fonder och marinader. Enkel att göra, då den sköter sig själv. Använd ekologiska råvaror.
TIPS innan du startar tillagningen av benbuljong
◊ Sjud buljongen i en stor slowcooker eller i en stor kastrull som kan stå inne i ugnen.
◊ Låt stå och sjuda i 48 timmar så du verkligen får ut det nyttiga som kollagen, gelatin, glycin och glukosamin. Buljong på kyckling tar kortare tid ca 24 timmar. Läs mer om alla nyttigheter i inlägget Bli friskare med benbuljong
◊ Köp ben från fria gräsbetande djur av nöt, fläsk, lamm och fågel. Gärna ekologiskt uppfödda och närproducerade. Beställ från din handlare så du verkligen vet vad du får. Det ska vara leder, senor och brosk och märgben. Det är ofta sånt som kastas så det brukar vara billigt. Be dem dela i bitar så du får plats i ditt kokkärl och kan följa recept på benbuljong så den blir hälsosam.
◊ Krydda med antiinflammatoriska kryddor som tex rosmarin, ingefära, gurkmeja, vitlök och chili så förstärker du effekten och får ett extra hälsosamt recept benbuljong.
Recept benbuljong – Ingredienser:
- Märgben, leder och brosk i önskad mängd som får plats i ditt kokkärl.
- 1 dl äppelcidervinäger
- Oraffinerat havssalt (2 tsk/ liter vatten) eller salt med högre halt av magnesium som ”Sel fin de Guerande”
- Vatten så det täcker benen.
- Grönsaker obesprutade:
2 morötter
1 persiljerot
2 rödlök med skalet kvar
1 gul lök med skalet kvar
4 stjälkar selleri
Stocken (som kanske annars kastas) från broccoli, blomkål, svartkål, vitkål och grönkål. Resten går till wook, grytor mm.
5 Lagerblad
2 msk pepparkorn (svartpeppar och eller vitpeppar) - Kryddor som läggs i sista 15 minuterna så att de nyttiga ämnena bevaras. Knippen av färska kryddor såsom t.ex: Rosmarin, Timjan, Libsticka, Ramslök
3 cm riven färsk ingefära oskalad ev färsk oskalad gurkmeja
10 vitlöksklyftor hackad
1 hel chili hackad (med kärnor om den inte är för stark)
Recept benbuljong – gör så här:
Steg 1: (ca 1,5 timme)
Rosta benen 30 minuter i ugnen i 175 grader.
Lägg benen i ditt kokkärl och häll på vatten tills benen täcks med ca 2 cm vatten.
Häll över salt och äppelcidervinäger, det hjälper till att få ut mineralerna ur benbitarna.
Låt stå i 1 timme.
Koka upp och låt bubbla i 5 minuter. Ta bort grytan från värmen och ta bort skummet som bildats på ytan. Det är enda gången som buljongen ska koka.
Steg 2: (ca 48 timmar)
Skär grönsakerna grovt och häll över i grytan. Behåll skalen på löken som innehåller många näringsämnen.
Låt buljongen sjuda, ej koka, i 48 timmar. Har du enbart kyckling brukar det räcka med 24 timmar. Om du behöver göra uppehåll i sjudandet kan du återuppta det igen senare. Se till att du sjuder buljongen i totalt 48 timmar.
När det återstår 15 minuter häller du i rivna eller finskurna bitar bitar av ingefära, vitlök, chili och de färska kryddorna och rör om. Fortsätt sjuda försiktigt.
Låt svalna och sila sedan av buljongen. Häll ev upp i flera kärl så du får plats att kyla av den i kylskåpet, gärna över natten.
Steg 3: (ca 20 min)
När buljongen är kall kan du enkelt ta bort fettet som ligger på ytan och spara det till stekning. Hur gott kryddsmör som helst, det kan förvaras ett par veckor i kylskåpet utan att det blir dåligt. Frys in det du inte gör av med.
Nu ska buljongen vara geléaktig och du kan hälla upp den på burkar och förvara i frysen och ta fram efter behov. Om buljongen är tunnflytande efter att du haft den i kylen i 12 timmar, har du inte fått ut allt ur benen och kanske kokat för kort tid. Har du benen kvar kan du koka upp igen och låta sjuda ett par timmar.
När du följer Må bra cocktailens recept på benbuljong får du en buljong som är:
- Hälsosammare – Egen benbuljong är bra för leder, mag tarmkanalen, minskar smärta och ökar sömnkvalitén.
- Godare – Du kan krydda helt efter din egen smak och få det precis optimerat efter dina smaklökar.
- Mera prisvärd – Hemgjord buljong är billigt och du kan koka en omgång och frysa in i mindre förpackningar och ta fram vid behov.
- Enkel – Receptet är enkelt, då själva ”kokningen” (ska sjuda) sköter sig självt.
- Renare mat – Du vet precis vad du får i dig.
Användning av Må bra cocktailens benbuljong
- Använd buljongen till soppor, grytor och marinader.
- Använd fettet att steka i, gott och nyttigt.
- Använd som medicin. Drick uppvärmd som den är varje dag 0,5-1dl/ dag eller späd med lite hett vatten
– ger ökad rörlighet och minskad smärta i lederna
– läker tarmslemhinnan
– ger en bättre sömnkvalité
– verkar antiinflammatoriskt
Benbuljong på Må bra cocktailens vis, ger dig många hälsofördelar!
För fler hälsoeffekter läs här: 6 hälsovinster med benbuljong
Varför ska jag koka egen benbuljong när det finns buljongtärningar?
Fonder och buljongtärningar görs endast för smakens skull inte för hälsans. Även om de mot förmodan skulle vara kokta på ben så kokas de troligen inte så länge så du får ut alla nyttigheter.
Har du läst på innehållsförteckningen på färdiga fonder och buljongtärningar? Oftast hittar man citronsyra som är gjort svartmögel! Andra ingredienser kan vara palmolja, glutamat, socker och olika former av förtjockningsmedel, stärkelse och konserveringsmedel.
När du följer Må bra cocktailens recept benbuljong får du en hälsosam buljong och du slipper allt detta.
Kommentar från Ingalill Vestman om benbuljong
Jag fryser in skrov och ben från tex ekologisk kyckling med mera och sparar ihop tills jag fått tillräckligt för ett större kok.
Frys in i mindre mängder att ta fram vid behov.
Frys in i lådan för fryskuber.
Frys in i geléburkar som rymmer ca 1 dl, just till infrysning är tyvärr plast att föredra då det frysta expanderar och då kan glasburkar spricka.
Jag följer Må bra cocktailens recept på benbuljong och dricker 0,5-1 dl varm härlig buljong till kvällen innan läggdags. Då sover jag gott. Tidigare drack jag till frukost men upptäckte att jag blev lite för avslappnad, en del blir pigga istället, det blev inte jag. Klipp ev. över kryddgrönt som gräslök och persilja. Det lägger sig som ”bomull i magen” och läker mag-tarmkanalen under nattens vila. Det förebygger stelhet i leder och inflammatoriska smärtor.
Må bra cocktailens benbuljong använder jag även till marinader av kött, med tillägg av färska örter. Köttet får marinera i 12 timmar i kylen.
Låt maten bli din medicin!
Hej! Hur blir det att göra benbuljong på viltkött? Det är svårt att få tag på ”tama ben”.
Hälsningar Karin
Hej Karin.
Ja det borde gå bra om du använder senor, ledkulor och brosk, men det kräver betydligt längre tid att koka för att få ut så det blir som en gele.
Jag har själv inte lyckats med vilt kanske haft för dåligt tålamod. Däremot blir det ju supergod buljong utan det där geleaktiga som gör att det blir extra nyttigt.
Enklast är att använda kyckling (fötter, skinn, ben, brosk) eller fisk (ben och skinn)
Lycka till