Blomkålspizza är ett bra recept på antiinflammatorisk mat – IFD

BlomkålshuvudBlomkål är en bra ovanjord grönsak som är ett utmärkt alternativ till mjöl i bakverk. Den innehåller bra egenskaper som verkar antiinflammatoriskt. Att byta ut mjölet håller nere antalet kolhydrater och minskar den inflammatoriska effekten som du får av gluten i vetemjöl. Njut av en härlig och nyttig blomkålspizza.

Pizzabotten:

  • 1/2 blomkålshuvud (ca 400 g)
  • 2 ägg
  • Salt
  • Peppar
  • 1-2 msk kokosmjöl (Kokosmjöl är bra för det suger åt sig vätskan och det brukar fungera för de flesta med allergi.)

Gör så här:

  1. Nyttig pizzaSätt ugnen på 200 grader, mixa sedan blomkålen till fint mjöl i en matberedare eller riv med ett rivjärn. Salta så drivs vätskan ut lättare.
  2. Pressa ut så mycket vätska du bara kan ur blomkålen genom att forma den till små bollar och pressa, precis som när man gör snöbollar. Viktigt att det blir så torrt som möjligt.
  3. Blanda samman blomkålen med alla övriga ingredienser för pizzabotten. Det kan hända att du behöver tillsätta lite mer mjöl eller fiberhusk beroende på hur mycket vätska du lyckats pressa ur blomkålen. Smeten ska vara fuktig men inte vattning. Om du tänkt ha ost på din pizza kan du riva ner ca 1/2-1 dl av valfri ost i smeten vilket kommer hjälpa botten att hålla ihop riktig bra.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en plåt och forma din pizzabotten. Se till att du trycker ut smeten ordentligt så du får en tunn och fin botten.
  5. Grädda i ugnen i ca 15 minuter till du ser att botten börjar få lite färg.

Fyllning:

Fyll Blomkålspizzan med din favoritfyllning som härlig tomatsås med vitlök och chili, mozzarella ost, lök, champinjoner och färska tomatskivor samt oregano.
Sätt in i ugnen och låt osten smälta ner och få färg. Toppa eventuellt med lufttorkat kalkonkött, skaldjur, samt rucola och färska kryddor. Servera direkt.

Smaklig spis!

Näringsinnehåll i blomkål

Blomkål tillhör familjen kål. Kål är bra för mag- och tarmsystemet, där bildas ämnen– de svaveldoftande glukosinolaterna som i flera studier visat sig ha betydelse för risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Förutom cancerbekämpande effekt som hos all kål, kan blomkål minska risken för reumatism. Det höga fiberinnehållet är också bra för magen.

Näringsinnehåll i 100g blomkål:
Blomkål innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter.
73 mg C-vitamin, 920 µg A-vitamin, 47 µg folsyra, 0,2 mg B6, kalium 300 mg, och antioxidanter: orac-värde 620.