Blomkålspizza – bra IFD recept

20 apr, 2015 | Mums, Recept | 2 Kommentarer

Blomkålspizza är ett bra recept på antiinflammatorisk mat – IFD

BlomkålshuvudBlomkål är en bra ovanjord grönsak som är ett utmärkt alternativ till mjöl i bakverk. Den innehåller bra egenskaper som verkar antiinflammatoriskt. Att byta ut mjölet håller nere antalet kolhydrater och minskar den inflammatoriska effekten som du får av gluten i vetemjöl. Njut av en härlig och nyttig blomkålspizza.

Pizzabotten till blomkålspizza

 • 1/2 blomkålshuvud (ca 400 g)
 • 2 ägg
 • Salt
 • Peppar
 • 1-2 msk kokosmjöl (Kokosmjöl är bra för det suger åt sig vätskan och det brukar fungera för de flesta med allergi.)

Gör så här:

 1. Nyttig pizzaSätt ugnen på 200 grader, mixa sedan blomkålen till fint mjöl i en matberedare eller riv med ett rivjärn. Salta så drivs vätskan ut lättare.
 2. Pressa ut så mycket vätska du bara kan ur blomkålen genom att forma den till små bollar och pressa, precis som när man gör snöbollar. Viktigt att det blir så torrt som möjligt.
 3. Blanda samman blomkålen med alla övriga ingredienser för pizzabotten. Det kan hända att du behöver tillsätta lite mer mjöl eller fiberhusk beroende på hur mycket vätska du lyckats pressa ur blomkålen. Smeten ska vara fuktig men inte vattning. Om du tänkt ha ost på din pizza kan du riva ner ca 1/2-1 dl av valfri ost i smeten vilket kommer hjälpa botten att hålla ihop riktig bra.
 4. Lägg ett bakplåtspapper i en plåt och forma din pizzabotten. Se till att du trycker ut smeten ordentligt så du får en tunn och fin botten.
 5. Grädda i ugnen i ca 15 minuter till du ser att botten börjar få lite färg.

Fyllning:

Fyll Blomkålspizzan med din favoritfyllning som härlig tomatsås med vitlök och chili, mozzarella ost, lök, champinjoner och färska tomatskivor samt oregano.
Sätt in i ugnen och låt osten smälta ner och få färg. Toppa eventuellt med lufttorkat kalkonkött, skaldjur, samt rucola och färska kryddor. Servera direkt.

TIPS!

 • Om du även utesluter mejeriprodukter, kan du använda veganost.
 • Vill du ha en mer fastare pizzabotten kan du tillsätta mjöl från mandel, cassava eller teff.

Smaklig spis!

Näringsinnehåll i blomkål

Blomkål tillhör familjen kål. Kål är bra för mag- och tarmsystemet, där bildas ämnen– de svaveldoftande glukosinolaterna som i flera studier visat sig ha betydelse för risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Förutom cancerbekämpande effekt som hos all kål, kan blomkål minska risken för reumatism. Det höga fiberinnehållet är också bra för magen.

Näringsinnehåll i 100g blomkål:
Blomkål innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter.
73 mg C-vitamin, 920 µg A-vitamin, 47 µg folsyra, 0,2 mg B6, kalium 300 mg, och antioxidanter: orac-värde 620.

Läs mer om om autoimmunitet och och autoimmun kost.

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

2 Kommentarer

 1. Catarina Wallman

  Hej!
  Vill gärna testa pizzan med blomkål som bas. Men jag vill använda inhemska produkter i min matlagning!! Vad kan jag ersätta kokosmjölet med?

  Svara
  • Ingalill Vestman

   Kokosmjölet har en unik förmåga att suga upp vätska. Det är därför den finns med i receptet. Annars kan du mycket väl blanda i andra mjölsorter som teff, mandelmjöl osv.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *