Kost vid autoimmunitet

20 jan, 2023 | Egenvård, immunförsvar, Mums | 0 Kommentarer

Kost vid Autoimmunitet – antiinflammatorisk kost

Publicerat 20230120
Uppdaterat från ett tidigare inlägg från nov. 2020

Bra kost vid autoimmunitet används som en del i en behandlingsplan. Det behövs en förändring av både kost, livsstil, eliminering av patologiska mikroorganismer i mage och tarm och nutrition för läkning och uppbyggnad av mikrobiomet. Viktigt är att utesluta näringsämnen som kan verka inflammationsdrivande och att tillföra rätt näring och kost med aniinflammatoriska egenskaper.

Bilden som inspirerade mig att skriva det här inlägget, är hämtad från den funktionsmedicinska läkaren Dr Mark Hayman som sammanställt de 5 viktigaste näringsämnena som kan stödja läkningen av autoimmuna sjukdomar.

Med Ingalills egna kommentarer och en 6:e  och 7:de punkt om näringsämnen som de flesta av oss har brist på idag och som är viktigt att tillföra extra vid autoimmunitet.

 

 

1. Gröna grönsaker bra kost vid autoimmunitet

Öka intaget av gröna bladgrönsaker  Maskros blad

Klorofyll är det gröna som bildas i växternas blad genom fotosyntes, det är mycket viktigt för vår hälsa. Klorofyll handlar om växternas omvandling av koldioxid, vatten och ljusenergi till kolhydrater och syrgas.
Gröna grönsaker innehåller mängder av antioxidanter och fytonutrienter som skyddar cellen från angrepp på cellens DNA. De är rika på fibrer, folat, carotenoider, C och K vitaminer, järn och kalcium. De stödjer immunförsvaret och reducerar inflammation.

Exempel på gröna bladgrönsaker är ruccola och maskrosblad de hör även till de viktiga bitterörterna som hjälper matsmältningen genom att bla stimulera levern att producera galla. Andra viktiga gröna blad är spenat, vattenkrasse och mörka gröna salladsblad. Du har också viktig klorofyll i nässla och i nate (våtarv) som är mycket näringsrika ogräs.
Andra viktiga mörkgröna grönsaker hittar man i kålfamiljen som grönkål, svartkål och broccoli.

Grönsaksparaxoden – om antinutrienter i grönsaker

Grönsaker, nötter och frön innehåller antinutrienter för att skydda växten från att vi ska äta upp den. Så även om du ska öka mängden intag av gröna bladgrönsaker, så innebär inte det att du ska överdriva. Vi är skapade för att tugga grönsaker noga, men inte att processa bladen råa i en smoothie. Om du överdriver, finns risk att du får i dig för mycket antinutrienter som tex oxalater och goitrogener som hindrar upptaget av näring.

Oxalater
Om du inte har tillräckligt med enzymer och bakterier som kan bryta ner oxalater kan du få problem med ansamlingar i runt om i kroppen som blir som små glasskärvor som kan skapa inflammation och smärtor i kroppen.

Goitrogener
Är antinutrienter som finns i kålfamiljen som hindrar upptaget av mineraler och som kan minska sköldkörtelns funktion. Det är därför viktigt att du tillagar eller fermenterar grönsaker från kålfamiljen som minskar effekten av goitrogener.

 

2. Fet fisk som kost vid autoimmunitet

Ät fet fisk från rena vatten, och Omega 3 tillskott varje dag.
Omega 3 fettsyror gör att cellmembranen blir mera genomsläppliga vilket stödjer cellandningen och på så sätt underlättas cellens förmåga att ta in näring och släppa ut slaggprodukter.

Omega 3 fettsyror från fisk och i viss mån alger, skyddar hjärta, kärl och hjärna. Det smörjer leder och tarm. Det verkar inflammationshämmande och reglerar ner cytokinerna vi inflammation i kroppen. För att få i oss tillräcklig med Omega 3 bör vi äta fet fisk 4 – 5 ggr i veckan. Det är få som gör det idag och gör man det så kan man riskera för höga halter av miljögifter.

Om miljögifter i fisk

Då vi förstör våra vatten allt mer, blir det svårare att hitta fisk och skaldjur från rena vatten. Fisk från ishavet och Alaska anses renare, och mindre fiskar innehåller ofta mindre mängder av tex kvicksilver.

Vi har bla kvicksilver, mikroplaster, dioxiner och PCB som är mätbart för höga halter i många fiskar. Speciellt de feta fiskarna, då miljögifter lagras i fettet. Det är verkligen trist att konstatera att fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern innehåller ofta dioxin och PCB över EU:s gränsvärden.
Särskilt höga halter av PCB och dioxiner finns i fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Tänk på att odlad lax, ofta är matad med pellets som inte alls är arteget för fisk som ska äta småfisk och alger. Effekten blir att den odlade fisken inte heller innehåller tillräckligt höga halter av just Omega 3.

Omega 3 tillskott med hög kvalité

Viktigt är att ta ett tillskott med hög kvalité dagligen för att få i oss tillräckligt med Omega 3 fettsyror.
Det är också viktigt att fisken som man tillverkar Omega 3 oljan av, är fiskade i rena vatten och att den är ordentligt rengjord, tyvärr så försvinner flera näringsämnen i oljan vid rengöring. Det är därför bra att Omega 3 tillskott innehåller viktiga polyfenoler (antioxidanter) för att öka både hållbarhet, näringsintag.

 

 

3. Benbuljong

Benbuljong har historiskt använts i olika kulturer runt om i världen vid förkylningar, influensa, ledvärk och magbesvär. Långsamt håller även vetenskapen på att upptäcka dess fördelar. Det innehåller bla collagen, gelatin, glutamin och mängder av mineraler, vitaminer och antioxidanter.
Används rent som buljong eller i soppor och grytor. Det verkar lugnande, så många tar det på kvällen innan sänggåendet för en bättre sömn.

Det finns beskrivet att benbuljong stärker immunförsvaret, läker en irriterad tarmslemhinna och en läckande tarm, samt minskar ledsmärtor, ger ökad sömnkvalitet och verkar slemlösande.

De som har problem med histamin-överkänslighet, bör undvika benbuljong tills tarmen är läkt.

6 hälsovinster med benbuljong
Recept benbuljong

 

4. Ingefära och gurkmeja i kost vid autoimmunitet
gurkmeja

Ingefära och gurkmeja (curcumin) tillhör samma familj, studier har visat att det är kryddor med potenta antiinflammatoriska och antioxidantiska effekter med smärtstillande verkan. Använd dessa i din matlagning för att ge kroppen chans att läka. gärna tillsammans med svartpeppar för ökat upptag.

Gurkmeja (curcumin) med dess starkt gula färg är extra kraftfull och verkar även smärtstillande. Curcumin har visat sig lugna inflammatoriska cytokiner vid inflammatoriska reaktioner. Tyvärr har vi lite svårt att tillgodogöra oss curcuminet, där hjälper svartpeppar till. För den som vill optimera ännu mer med smärtstillande och antiinflammatoriska effekter, rekommenderas att man tar större doser i kapselform med ämnen som ökar upptaget.

Gurkmejans läkande effekter
Ingefärans 6 hälsobringande effekter
Curcumin plus med curcumin,  longvida och c-vitamin

 

5. Uteslut gluten, socker och mejeriprodukter

Att utesluta gluten, socker och mejeriprodukter ger den absolut största hälsoeffekten vid en autoimmun sjukdom. Ibland kan det även vara bra att utesluta ägg.  Dessa näringsämnen är nämligen svåra att smälta och kan orsaka inflammation, framför allt i mag-tarmkanalen. Eftersom 80% av immunförsvaret finns i magen, är det mycket viktigt att du utesluter dessa helt och hållet för en period och se vad som händer. Senare kan man införa ett livsmedel i taget för att testa hur det fungerar.

Socker och snabba kolhydrater kan även göda patologiska mikroorganismer som svamp och bakterier. Det höjer blodsockret som är mycket irriterande för vävnaderna och kan i sig skapa inflammation i kroppen.

6. Mikronutrienter

De flesta av oss moderna människor har brist på följande mikronutrienter och bör ges som tillägg vid automimmunitet när upptaget från kosten är nedsatt. Då räcker det inte med enbart kosten. Dessa ämnen kan kollas upp i tester som hårmineralanalys och D-vitamintest.

♥  Magnesium  är viktigt för de flesta processer i kroppen och bör därför ges i tillägg som tillskott och mat. Nivåerna visas bäst i hårmineralanalys.

♥  D3-vitamin är ett prohormon som är viktigt för humör, immunförsvar och hormonell balans. Det bör tas tillsammans med K2 och A-vitamin rik kost. Viktigt på vinterhalvåret i lite högre doser. Ta gärna ett D vitamintest som ett enkelt kapillärt prov (stick i fingret).

♥ Andra viktiga mikronutrienter i sammanhanget är C-vitamin, A-vitamin och Quercetin – en gul antioxidant som lugnar ett irriterat immunförsvar. Läs mer om dessa i  Antioxidanter i kryddor och regnbågsmat

7. Fibrer

Fibrer fungerar som prebiotika. Det är mat till mikrobiomet, alla de viktiga skyddsbakterierna som vi behöver ha i mängder för biologisk mångfald. Får inte mikroorganismerna i tarmen tillräckligt med mat så svälter de så småningom ihjäl och andra mindre gynsamma stammar får växa till. Det skapar obalanser, minskat näringsupptag och inflammatoriska tillstånd.
Vid autoimmunitet har man redan en obalans i mikrobiomet, vilket gör att fibrer kan orsaka gaser och irritation.
Fibrer finns i vissa grönsaker, rötter, nötter och även i baljväxter (de senare ska vi äta i mycket begränsade mängder då de innehåller antinutrienter).
Fibrer får introduceras och ökas succesivt och sakta vi en irriterad tarm. Fiberblandningar bör intas med försiktighet. Undvik linfrö som river i tarmslemhinnan (går bra att inta slemmet efter blötläggning)
En bra fibrerblandning med åtta olika fibrer är Zinobiotic, en fiber som är mild och kan tålas av många även de med irriterad tarm när man ökar succesivt från 1 – 4 matskedar.

Vad är autoimmunitet?

Med autoimmunitet menas att ett överbelastat immunförsvar börjar bilda antikroppar mot kroppens egna celler. Autoimmuna sjukdomar ökar.

Exempel på Autoimmuna sjukdomar

Reumatiska sjukdomar som Reumatoid artrit och Morbus Bechterews.
Sköldkörtelsjukdomar: Graves och Hashimotos
Hudsjukdomar som Psoriasis och Vitiligo
Mage tarm Ulcerös Colit, Diabetes typ 1

Orsaken finns ofta i en obalans i tarmens mikrobiom, som ger en låggradig inflammation.

Ingalills kommentarer

Jag läkte själv min autoimmuna sjukdom genom att följa denna kost och samtidigt eliminera de patologiska tarmbakterierna som skapade en låggradig inflammation. Därefter har jag jobbat mycket för att göda det goda mikrobiomet och skapa balans i tarmens miljö.

MUMS mat utan mojs och socker

MUMS är en moderat antiinflammatorisk kost. Vid autoimmunitet behövs ofta en mera strikt diet under en period, som tex FodMap och annan elimineringskost. Syftet är att undvika det som irriterar. Samtidigt kan man behandla de patologiska mikroorganismerna och de obalanser som finns i mikrobiomet.

Tre färger grönsaker

När du vill öka öka mängden antioxidanter är det bra att tänka på att äta 3 färger grönsaker/rotfrukter/bär till varje måltid. Där är den mörkgröna färgen alltid med på min tallrik.

Test don’t guess

För att verkligen komma tillrätta med hitta grundorsaken till autoimmunitet istället för att gissa, är vi inom funktionsmedicin noga med att ta relevanta tester för att kunna bygga en mera precis åtgärdsplan.

Exempel på tester som kan ingå:

♣ Födämnesöverkänslighet
♣ Mikrobiom SMART DNA
♣ Organiska syror med miljögifter
♣ Fettsyreprofil
♣ Hårmineralanalys

Vad är autoimmunitet?

Med autoimmunitet menas att ett överbelastat immunförsvar börjar bilda antikroppar mot kroppens egna celler.
Autoimmuna sjukdomar ökar. Grundorsaken finns ofta i en obalans i tarmens mikrobiom, som ger en låggradig inflammation.

Exempel på Autoimmuna sjukdomar är:

♠ Reumatiska sjukdomar som Reumatoid artrit och Morbus Bechterews.
♠ Sköldkörtelsjukdomar som Graves och Hashimotos
♠ Hudsjukdomar som Psoriasis, Alopecia och Vitiligo
♠ Mag-tarmkanalen Ulcerös Colit, Morbus Chron och Diabetes typ 1

 

Låt maten bli din medicin!

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *