Fermentera nötter och frön

21 feb, 2016 | Mums, Recept | 0 Kommentarer

Fermentera och öka näringsupptaget!

FermenteraNötter, frön och baljväxter ingår inte i Paleokost på grund av att de innehåller en mängd antinutrienter som fytiner och enzymblockare som hindrar upptaget av näringsämnen i maten.
Du kan minska dessa antinutrienter något genom att blötlägga och fermentera. Här följer recept på hur du enkelt fermenterar för ett ökat näringsupptag.

Många frön och nötter innehåller ämnen som helt hindrar och stoppar upp näringsintaget och du missar allt det nyttiga. Mag-tarmkanalen kan dessutom bli irriterad och inflammerad så även om du fermenterar tänk på att hålla nere intaget.

Fermentering innebär att du aktiverar livsprocessen i nötter, frön och baljväxter. De börjar gro och använder kolhydraterna som näring.  Det är inte alls krångligt, det innebär bara att du får planera i tid vad du ska äta.

Fermentera så här:

  • Lägg dina nötter, frön och baljväxter i blöt i ljummet vatten.
  • Häll på lite salt.
  • Tillsätt några msk rå ekologisk äppelcidervinäger (vinvinäger är en helt annan produkt , äppelcider vinäger innehåller de viktiga mjölksyrebakterierna).
  • Låt stå i minst 12 timmar, helst i 24 timmar.
  • Skölj ett par gånger innan och släng bort vattnet. Byt gärna vatten ett par ggr och fyll på med äppelcidervinäger och salt.

Du bör blötlägga i minst 12 timmar gärna i 24 timmar.

Smaka nötter och tex oskalade sesamfrön före och efter fermentering. Du känner verkligen skillnaden i smaken hur de fermenterande är mer levande och friska.

Fermenterade produkter står sig i kylskåp i en vecka eller mer, vill du spara dem längre kan du rosta dem.

Rosta/torka fermenterade frön och nötter:

För att få fram sprödheten kan du efteråt rosta och/eller torka fröna och nötterna i ugnen.
Sätt ugnen på 40 – 60 grader. Ju varmare desto snabbare och enligt rawfood bör inte temperaturen överstiga 40 grader. Går du över 100 grader går det snabbare.
Känn på fröna och nötterna och ta ut dem när de är helt torra utan at ha fått färg.

Varför fermentera?

Skalet på säd, nötter, frön, ris och bönor innehåller en mängd av mineraler och vitaminer men också fytinsyra och enzymblockerare s.k antinutrienter som irriterar tarmen och hindrar näringsupptaget. För att skona tarmen något från den irriterande fytinsyran är det viktigt att lägga nötter och frön i blöt med äppelcidervinäger i 12-24 timmar och sedan hälla bort vattnet. Fytin binder mineraler, framförallt till kalcium, magnesium, koppar, zink och järn i mag-tarmkanalen och förhindrar näringsupptaget.

Vill du läsa mer om hur du gör glutenfria härliga frökex av de frön och nötter du fermenterat klicka här: Frökex glutenfria och fermenterade

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *