Sluta kasta grönsaksblast, skal och kärnhus
Kastar du bort grönsaksblast, skal och kärnor när du lagar mat? Det är helt tokigt, då slänger du bort och missar väldigt mycket näring och antioxidanter.
På hösten är utbudet av ekologisk frukt, grönsaker och rotfrukter större och du kan passa på att koka mustiga grytor fyllda med härliga antioxidanter som skyddar och reparerar kroppen. När du väljer dina ingredienser tänk på att du får med så många färger som möjligt.
Regnbågsmat – Givetvis väljer vi ekologiskt eftersom de innehåller mer näringsämnen. Olika vitaminer och mineraler har en förmåga att förstärka varandras effekt, vilket gör en regnbågsfärgad gryta extra nyttig.
Jag använder en järngryta och du kan lika gärna använda en ”slow cooker”. Följ då anvisningar som tillhör grytan.
Se till att du får med någon bit från varje grupp i din gryta.
Lök med skal
Gul och röd lök passar utmärkt till långkok, skär i bitar och ta med det antioxidantrika skalet i grytan. Det är enkelt att plocka bort vid servering om du har kvar stora bitar av skalet kvar som innehåller mycket antioxidanter. Har du finhackat skalet, kan det ligga kvar. Färsk lök använder du hela blasten också.
Purjolök använd hela grönsaken, inte bara det vita.
Vitlök kan du lägga i en hel med skal och allt, banka på den innan du lägger i. Plocka bort det tjocka i mitten och ev större bitar skal. Spara gärna en klyfta vitlök till att pressa i innan serveringen och rör om. De hälsosamma oljorna i vitlöken försvinner vid kokning medan mineralerna finns kvar.
Kål med grönsaksblast
Till kålfamiljen hör till exempel vitkål, blomkål, brysselkål, grönkål och även broccoli.
Kål är bra att tillaga för att öka upptaget av näringsämnen. Det bästa är att woka eller hetta upp snabbt. Grönkål kan behöva lite längre tid.
Du kan skära i stocken från vitkålen, blomkål och broccoli i långkoket och sedan tillsätta det fina de sista 5 min av koktiden. Ta även vara på bladen runt blomkål och broccoli.
Rotfrukter med grönsaksblast
Morötter, palsternackor, rovor, persiljerot, betor, rotselleri mfl.
Persiljerot och morötter i olika färger lila, orange, gula, vita är nog mina favoriter. Även rödbetor, polkabetor är fantastiska grönsaker. Rovor är ännu en grönsak som jag vill slå ett extra slag för.
Morötter passar bra för långkok. Skär i bitar och låt koka tills de mosar sig då får du ut det hälsosamma pektinet. Spara blasten av morötterna till 5 min koktid återstår.
Potatis däremot ska du inte äta blasten på. Det är giftigt.
Frukt och bär med skal och kärnhus
1-2 syrliga äpplen får ofta plats i mina antioxidantrika grytor, med skal, kärnhus och allt. När det fått koka med i långkoket får du även nytta av pektinet från äpplet. Kärnorna innehåller det läkande ämnet B17 och i skalet finns bra antioxidanter.
Citrusfrukter som citron och apelsin kan koka med en stund för att få fram lite mer syra. Välj ekologiskt så du kan använda skalet.
Lingon ett av våra superbär, kan gärna röras i för pektinet och syrlighetens skull. Annars ät den bredvid osötad förstås, eller sötat med lite honung.
Ofiltrerad äppelcidervinäger, kan tillsättas innan serveringen för att öka syran, det underlättar näringsupptaget. Får inte kokas, då dödar du de glada bakterierna.
Svamp
Svamp innehåller mängder av både vitaminer och mineraler. Välj de smaker du gillar, kanske champinjoner, kantareller och soppar som Karl Johan svamp? Svamp ger en god smak och många sorter passar bra för långkok.
Bönor
Är en fin vegetarisk proteinkälla, med hög fiberhalt.
När du kokar den själv från grunden, blötlägg först över natten med vatten salt och ofiltrerad äppelcidervinäger för att få bort antinutrienterna som hindrar näringsupptaget. Skölj flera gånger och koka länge enligt anvisningarna. De färdigkokta bör sköljas noga innan du lägger i dem i grytan. Många äter svarta bönor, linser och kikärter för att få i sig resistent stärkelse. Var då noga med att du har tillräckligt med probiotika i form av tex surkål när du äter bönor då ökar du välbefinnandet och upptaget av näringsämnen.
Kött
Även kött är viktigt att äta ekologiskt. Det är bättre kvalitet på kött från glada, gräsbetande djur. Ännu bättre är viltkött där djuren fått leva fritt och ätit av det naturen har att erbjuda, som blad, gräs och löv. Att koka köttet på låg värme under längre tid gör det mera lättsmält och mört.
Buljong
Hemlagad benbuljong är det bästa, det innehåller en mängd läkande ämnen för tarmen och lederna. Det innehåller, glukosamin, glycin och gelatin som är fantastiska ämnen för läkning och reparation.
Det finns också att köpa ekologisk kycklingbuljong i välsorterade affärer.
Miso är fermenterad buljong som inte ska koka, men kan blandas i innan servering. Annars kan du krydda själv.
Använd inte färdiga buljonger och fonder, innehåller varierande mängd oönskade ingredienser.
Kryddor
Kryddor har hög halt av antioxidanter med höga ORAC värden. De används ofta om medicinalväxter och hjälper till med matsmältningen.
Till långkok:
Färska kryddor som timjan, mejram, rosmarin kan du lägga i hela kvistar i långkoket som du sedan kan fiska upp vid serveringen. Annars tar du endast bladen. Även libsticka går med i långkoket.
Färsk ingefära likaså, skär av 2-3 cm och banka så saften kommer fram, lägg sedan i hela eller skär i bitar och koka med i grytan.
Färsk gurkmeja ger en härligt gul färg och en fantastisk smak, helt skild ifrån den torra kryddan.
Använd rått grovt havssalt, som ej är vitt och raffinerat.
Torkade kryddor som hela korn av svartpeppar, vitpeppar och rosépeppar samt kardemumma och kryddnejlika är bra att mortla.
Lagerblad lägger du i hela.
Vill du exotiska smaker i din gryta kan du välja några av dessa:
Kanel, koriander, kardemumma, gurkmeja, ingefära, curry, garaham masala, kryddnejlika och saffran.
Chili är bra för att få lite sting i smaken det fungerar dessutom smärtstillande.
Krydda att tillsätta vid servering:
Färska örter som persilja, vitlök, koriander och salvia passar bäst att klippa över grytan vid servering.
Matfett
Du kan använda ekologiskt smör, ghee eller kokosolja. Många smaker kommer fram fint av mat fett.
Min favorit är Ghee, ett klarnat smör som inte innehåller något mjölkprotein men däremot smörsyra som är läkande för bla tarmen. Den verkar antiinflammatoriskt, med positiva effekter på matsmältning och näringsupptag.
Ghee går att köpa i livsmedelsaffärer och du kan enkelt göra det hemma, genom att koka på svag värme i ca 30-60 minuter skumma av försiktigt lite då och då. Använd ekologiskt smör.
Recept på grytor med antioxidanter med grönsaksblast
Antioxidantgryta
Böngryta med antioxidanter
Rattaoille
Låt maten bli din medicin!
0 kommentarer