Halstrad lax med pistage, räkor och zuchinipuré
Halstrad lax med pistage, räkor och zuchinipuré. Ett härligt och smakrikt recept med olika gröna nyanser av zuchini, persilja, dill och pistage. Räkor och lax bidrar med den rosa färgen av astaxantin som är en kraftfull antioxidant.
Recept 2 personer
Halstrad marinerad lax
2 Laxbitar fiskad fiskad i rena vatten (ca 180 gr per person)
Ghee eller smör
Svartpeppar
En näve pistagenötter med skal
Marinad
1 msk olivolja
3 msk Coconut aminos
1 tsk Tahini sesampasta
1 msk Tamari glutenfri soja (om du vill undvika soja får du salta lite mer istället och öka Coconut aminos).
1 msk pressad citron
Krydda med chili, nymald svartpeppar och mortlat grovt salt (Deap sea salt)
Zuchinipuré
2 zuchini – storlek mindre
1 citron ekologisk
1 färsk vitlöksklyfta
Olivolja extra virgin
Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar och ett knippe finklippt dill
Räkfylld avokado
1 Avokado
Räkor ca 6-8 per person
Dressing med 2 msk olivolja extra virgin och 2 msk rå äppelcidervinäger och finklippt persilja
1 färsk vitlöksklyfta pressad
Gör så här
Sätt ugnen på 200 gr
◊ Skär zuchinin i 2 cm tjocka skivor häll över olivolja/smält smör och rosta dem i ugnen tillsammans med en bankad vitlöksklyfta, i 15 min tills de blivit lite brynta och mjuka. Mixa dem släta med vitlök och vätskan och smaksätt med pressad citron, finklippt dill och salt.
◊ Skala och grovhacka pistagenötterna
◊ Pensla fisken med marinaden och låt stå i kylen i ca 30 min. när du tillagar det andra.
◊ Skala räkorna och blanda i dressingen och rör om.
Skär avokadon i halvor och fyll med räkorna.
◊ Halstra laxen i mycket ghee eller smör så den blir gyllenbrun på båda sidor. Ös smöret som nu blandats med laxens marinad, över laxen några gånger under stekningen.
◊ Lägg upp allt på tallrikar och strö över dill över purén, och strö de hackade pistagenötterna över laxen.
Ingalills kommentarer och tips
- Avokado kan under perioder vara svårt att få tag på med rätt mognad och god smak, man kan hitta avokado från länder långt bort, där man inte har koll på om de är besprutade.
På vintern och efter säsong beställer jag via Crowd farming direkt från ekologiska odlare. De har avokado, pistagenötter, citroner osv. Leverans direkt till dörren. Förvaras svalt och tas fram efterhand, eller beställ tillsammans med andra och dela. - Coconut aminos är ett ekologiskt, glutenfritt och sojafritt alternativ till sojasås, producerad på kokosblommans sav, ger en viss sötma utan att höja blodsockret.
- Leta efter lax och räkor som fiskats i så rena vatten som möjligt.
Odlad lax behöver vara från rena vatten och matade med alger o småfisk för att få sin naturliga föda och därmed kunna bilda Omega 3.
De flesta av fisk och skaldjur från vattnen i vår närmiljö kan vara full av, kvicksilver, mikroplaster, Pfas, dioxin och PCB. Dessa ämnen bryts ner väldigt sakta eller inte alls och hotar därför vår hälsa.
Informera dig och fråga de som säljer var det är fiskat. - Pistagenötter är förutom sin vackra färg också intressanta ur näringssynpunkt. De innehåller ovanligt mycket bra och nyttiga fibrer, samt vitaminer, mineraler proteiner och essentiella fettsyror. De innehåller också höga nivåer av fytosteroler, arginin, resveratrol, lutein magnesium och kalium.
De anses också fungera som ett afrodisiakum som ger ökad lust.
Låt maten bli din medicin!
0 kommentarer