Färgglad vitkålssallad med lång hållbarhetstid

10 feb, 2017 | Mums, Recept | 0 Kommentarer

Färgglad vitkålssallad med lång hållbarhetstid enligt Må bra cocktailen

Vitkålssallad

Basen i Må bra cocktailens vitkålssallad är givetvis kål. Grönsaker ur kålfamiljen är viktiga med fullt av C-vitamin och så praktiskt att göra i lite större mängd och förvara i kylskåpet under flera veckor. Vitkålssallad i denna form blir bara godare och nyttigare när den fått stå och gotta sig ett tag. I vintertid när vi har lite färre färska sallader och grönsaker är vitkål och rödkål det som ger maten den fräschör vi så väl behöver.

Grönsaker ur kålfamiljen som vitkål, grönkål, rödkål och broccoli innehåller näringsmässigt många bra nutrienter. Samtidigt är det viktigt att eliminera de antinutrienter som finns i kål som kan hindra upptaget av vitaminer och mineraler. Det gör du genom att fermentera (mjölksyra) eller värma upp grönsaker från kålfamiljen. I detta recept blir den färgglada vitkålssalladen ett bra tillbehör till både kött fisk och fågel. Ofiltrerad äppelcidervinäger och salt är några av hemligheterna till nyttigheterna och den långa hållbarheten.

Ingredienser i Må bra cocktailens färgglada vitkålssallad:

Broccoli

Broccoli är rikt på antioxidanter

1,5 kg vitkål  (eller blanda flera olika kålsorter)
½ kg broccoli
½ purjolök
1 grön paprika
1 röd paprika
1 knippe persilja
2 msk färsk riven ingefära eller pepparrot
Olivolja, salt och peppar och ofiltrerad äppelcidervinäger

Gör så här:

Finstrimla ingredienserna till vitkålssalladen i matberedare eller med mandolin. Du kan blanda fritt inom kålfamiljen i receptet efter tycke och smak eller tillgång. Tips! Använd även stocken i blomkål och broccoli, eller spar den till att koka med i en gryta. Blanda dressing nr 2 först och låt stå lite varmt i ugnen på 40 grader medans du strimlar vitkålen.

Dressing till vitkålssallad:

Dressing 1 (varm)

1 dl olivolja
0,5 dl äppelcidervinäger
1 msk oraffinerat havssalt
1 kryddmått svartpeppar

Blanda alla ingredienser, koka upp och rör om och häll den heta dressingen över din färgglada vitkålssallad och blanda om. Den kokande dressingen är till för att förbearbeta nedbrytningen av kålens antinutrienter. Låt stå i rumstemperatur i 5 minuter häll sedan på den kalla

Dressing 2  (ca 40 grader)

Äppelcidervinäger

1 dl oraffinerad äppelcidervinäger
2 matskedar riven ingefära eller 2 msk riven pepparrot
1 tsk örtsalt

Blanda ihop ingredienserna och häll över den svala 40 gradiga dressingen över din vitkålssallad och rör om noga. Denna dressing får inte värmas mer än till 40 grader att bevara de goda mjölksyrebakterierna som finns i den ofiltrerade äppelcidervinägern (med ”mamma”) och för att få igång mjölksyreprocessen i salladen.

Låt stå i 12-24 timmar i rumstemperatur med tyngd över. Därefter smaka av och tillsätt ev mer salt och äppelcidervinäger. Rör om, tryck ihop salladen ingen och ställ in i kylskåp.  Ta fram så mycket du vill ha efterhand. Salladen står sig i minst 3 veckor.

Kommentar från Ingalill Vestman:

Ingalill VestmanEn god och fräsch sallad som jag äter som tillbehör både till kött, fågel och fisk. Knepet med att använda het dressing först och sedan sval dressing efteråt med ofiltrerad äppelcidervinäger, samt att salladen får stå i rumstemperatur gör att antinutrienterna bryts ner. Det gör i sin tur att salladen blir god och du kan tillgodogöra dig allt du så väl behöver på ett optimalt sätt.

Låt maten bli din medicin!

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *