Pektin för magen – Må bra cocktail

10 aug, 2018 | Egenvård, Mums | 0 Kommentarer

Pektin för magen – eller ”ett äpple om dagen håller doktorn borta”

Pektin LingonPektin är ett fiber i bär, frukt och grönsaker som bildar en gelé som har visats sig kunna läka tarmen och skydda mot cancer i mag-tarmkanalen. Det verkar på så sätt antiinflammatoriskt.

Hur fungerar pektin?

Framför allt fungerar pektin och som näring för de viktiga ”goda” tarmbakterierna, en av de viktigaste för att stärka immunförsvaret. De vattenlösliga fibrerna gör också att innehållet i magsäcken töms långsammare, effekten blir att blodsockret blir mer stabilt.
Tarmbakterien Akkermansia Municiniphila som anses ge ett extra skydd mot cancer, den bakterien älskar pektin.

Man har även sett att pektinet håller nere kolesterolnivåerna.

Pektinet fungerar antiinflammatoriskt, framför allt vid fetmarelaterade inflammationer. Pektin används även för att rensa kroppen från bly.

I vilka livsmedel finns pektin naturligt?

Det finns olika mängder pektiner i grönsaker, bär och frukt, mer mognad ger mer pektinrikt gelé.

Följande är bra källor till pektin:
apple◊ Äpplen
◊ Citrusfrukter
◊ Lingon
◊ Vinbär
◊ Blåbär
◊ Hallon
◊ Björnbär
◊ Plommon

Följande innehåller lite mindre mängder men är ändå värdefulla som pektintillskott:
◊ Kål
◊ Morötter
◊ Rödbetor
◊ Ärter

”Ett äpple om dagen håller doktorn borta”

Ligger det något i det uttrycket? Ja svaret heter pektin, cellulosa och quercetin.

Äpplets fibrer innehåller till hälften pektin och hälften cellulosa. Båda är mycket bra näring för tarmbakterierna. Ungefär hälften av fibrerna i äpplet är pektin, och resten är mest cellulosa.

Köp ekologiska obesprutade äpplen så du kan äta skalet som är mest näringsrikt och fyllt med antioxidanter. Quercetin i äpplen är en sådan potent antioxidant, ett gult färgämne i gruppen flavonoider som är mycket antiinflammatoriskt och hjälper mot allergier tex histaminintollerans.

Ät även kärnorna, de ska tuggas.
Kärnorna innehåller det läkande B17 även kallat Amygdalin som också finns i bla aprikoskärnor, linfrön, och pumpakärnor. Det har använts i kinesisk medicin i mer än 3000 år, även i modern tid har det använts sedan 1840-talet mot cancer.

Hur används pektin i livsmedelshantering?

Gelén från fibrerna används till att göra gelé. Lingonsylt är ett vanligt exempel. Pektinet används som tillsats i sylt, marmelad och bageriprodukter som förtjockningsmedel med E-nummer E 440. Det framställs då från skalet av citron och äpplen

Kommentar från Ingalill Vestman

Själv äter jag gärna lite pektinrika bär eller ett rivet äpple varje dag. Jag äter allra helst lingon eller blåbär helt osötade och så något från kålfamiljen förstås.

När jag var barn sa min gamla provinsialläkare att ett rivet äpple med skal och kärnor och allt, var det bästa att äta när man fått magsjuka eller när magen krånglade. Det fungerar verkligen.

Låt maten bli din medicin!

Läs mer om Må bra cocktailens mat:
MUMS- mat utan mojs och socker

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *