Antioxidantgryta – långkok – Må bra cocktail

14 sep, 2018 | Mums, Recept | 0 Kommentarer

Antioxidantgryta – långkok

AntioxidantgrytaAtt göra en riktigt härlig och mustig antioxidantgryta, hör hösten till.  Det är då som alla fina ekologiska rotfrukter och grönsaker är som bäst och utbudet är stort. Rotfrukter, grönsaker, kryddor, och svamp i olika färger är fyllda av bra antioxidanter. Dofterna sprider sig i köket när grytan sakta får puttra på spisen. Egentligen passar grytan hela året. Här kommer ett recept på en riktigt härlig Må bra cocktail.

Recept antioxidantgryta

Ingredienser för cirka 6 personer:

♣ 3 msk Ghee
♣ 600 gr viltkött alternativt ekologisk nöt eller lamm (lägg gärna i ett ben eller ledbrosk i grytan under koktiden)Näringsbrist grönsaker♣ 1 gul och en röd lök med skal
♣ 1 vitlök med skal
♣ 3 morötter, gärna i olika färger, gul, orange och lila, med blast.
♣ 1 persiljerot
♣ 1 blomkålshuvud med grönt runt om
♣ 1 broccoli
♣ 1-2 syrliga äpplen med skal och kärnor
♣ 200 gr champinjoner eller annan svamp
♣ 1 knippe persilja
♣ 2 dl vatten
♣ 1 msk grovt havssaltKryddor
♣ 8 st svartpepparkorn
♣ 3 lagerblad
♣ 3 cm färsk ingefära
♣ 2 stjälkar rosmarin eller timjan

Gör så här:

◊ Skär allt i lagom stora grytbitar.
◊ Bryn köttet i 3 msk Ghee tills det fått lite yta, lägg över i en stor gryta gärna i gjutjärn.
◊ Fräs lök i fettet som blev över tills den blir mjuk, använd skal och allt och häll över i grytan.
◊ Ta ur en klyfta vitlök och lägg åt sidan. Banka sedan hela vitlöken med en hammare och lägg i grytan med skal och allt.
◊ Banka 2-3 cm färsk ingefära med skal och allt, skär i bitar och lägg i grytan.
◊ Häll i äpplen med skal, kärnhus och kärnor, morötter, persiljerot, stocken från blomkålshuvudet och broccolin. Hacka även persiljestjälkarna och lägg i grytan.
◊ Fyll på med vatten, salt, peppar, rosmarin och lagerblad.
◊ Låt puttra på svag värme i 3-4 timmar tills köttet är mört.
◊ När det återstår ca 5 minuter av koktiden – Häll över hackad blomkål med gröna ytterblad och broccoli. Smaka av och tillsätt mer kryddor och äppelcidervinäger om det behövs syras lite till. Klipp i morotsblast och rör om.

Vid servering:

Pressa i den återstående vitlöksklyftan och klipp sedan över persiljan.
Serveras med en fräsch sallad och färska eller frysta osockrade lingon.

Låt maten bli din medicin!

Du kan läsa mer om Må bra cocktailens antiinflammatoriska kost och hitta fler recept i bloggen:
Mums antiinflammatorisk kost

Läs mer om antioxidanter i skal, blast och kärnor i Sluta kasta grönsaksblast och skal

Exempel på fler recept:
Rattatoulle

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *