Pumpor – vilken näring innehåller de egentligen?
Pumpor räknas inte som någon extra näringstät grönsak, men dess innehåll är ändå viktigt för hälsan, framför allt kärnorna har en mängd näringsmässiga fördelar, så spara dem och rosta. Pumpa är relativt nytt som mat i våra Nordiska länder och som tillbehör i en hel middag är olika former av pumpa utmärkta. Här kan du läsa mer om den spännande pumpans näringsinnehåll.
Pumpa tillhör gurkfamiljen liksom melon och squash.
Näringsinnehåll
Antioxidanter i pumpor
Antioxidanter är viktiga för att skydda mot cellernas åldrande, i pumpor finns bland annat både orange och gula antioxidanter liksom viktiga vitaminer som fungerar som antioxidanter.
♥ C-vitamin: bra för immunförsvaret och slemhinnor.
♥ B3-vitamin Niacin eller nikotinsyra. Viktig för cellernas ämnesomsättning och stärker därmed matsmältningsapparaten, huden och nervsystemet.
♥ Betakaroten
En viktig orange antioxidant som kan omvandlas till A-vitamin viktig för immunförsvaret.
Det stödjer kroppens hudceller att producera melanin som skyddar mot solens strålar. Melanin är svarta, bruna och röda färgpigment i överhuden det gör oss solbrända, det ger även färg åt håret och ögats regnbågshinna.
♥ Lutein och zeaxantin är viktiga gula antioxidanter som anses stärka synen och förebygga åldersrelaterade ögonsjukdomar.
Övriga näringsämnen i pumpor
Prebiotika är viktiga fibrer som är mat till tarmens goda bakterier.
Mineraler kalium är viktigt för musklernas och nervernas funktion.
Pumpakärnor för humöret och sömnen.
Som hos många andra växter är kärnorna extra näringsrika. De innehåller vitaminerna E och olika B-vitaminer, de är även mineralrika med magnesium, zink och järn.
Pumpakärnor innehåller också aminosyran tryptofan som är ett förstadium till serotonin som är viktigt för humöret. Det i sin tur bildar sömnhormonet melatonin.
Pumpaprotein är ett fullvärdigt protein som innehåller alla essentiella aminosyror.
Sammansättningen i pumpakärnor har använts som extra stöd till prostatakörtelns funktion.
Tillagning av pumpor
Enklast är att bara skära skivor och rosta i ugn tills de är mjuka, annars kan du göra soppa. Många använder pumpapure som tillbehör till kötträtter, grytor och i paj.
Recept på Pumpasoppa, och rostade pumpakärnor
Vilka pumpor kan man äta?
Det finns en mängd olika ätbara pumpor som alla går att tillaga. Varför inte testa olika sorter?
De vanligaste matpumporna är butternutpumpa, spagettipumpa och halloweenpumpa. Det finns även ätbara hokkaiodipumpor och turbanpumpor. Sötare smak har delicata- eller sötpotatispumpa samt acorn och muscatpumpa.
Kommentar från Ingalill Vestman
Pumpor är ganska nytt som mat i Sverige. Pumpasoppa är verkligen värmande när höstmörkret och kylan övertar ljuset. Att ta vara på kärnornas magnesium, zink och tryptofan hjälper oss att hålla humöret uppe under den mörka årstiden.
0 kommentarer