Recept – Rättika i spiraler med köttfärssås
Ett gott och hälsosamt recept på rättika för dig som följer Må bra cocktailens antiinflammatoriska kost. Du får ett fräscht och gott recept med få kolhydrater.
Ingredienser:
- Rättika ca 100-150g per person
Köttfärssås
- 500 gr köttfärs ekologisk eller från gräsbetande fria djur gärna blandfärs med hög fetthalt
- 3 msk ekologiskt smör
- 300 gr ekologiska krossade tomater
- 1 röd lök
- 1 dl grädde ekologisk 40%
- 3 dl Riven broccoli/blomkål stock
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 1 msk salt (sel fin de Guerlain ett mera hälsosamt havssalt med mindre natrium och mera magnesium)
- 1 tsk grovmalen svartpeppar
- Färska kryddor efter smak till exempel: vitlök, ingefära, libsticka, ramslök, färsk oregano
- 1,5 dl riven parmesan
Vinägrett dressing
- 1 dl extra virgin olivolja ekologisk
- 1 dl ofiltrerad äppelcidervinäger, ekologisk
- 1 tsk örtsalt Herbamare
- 1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här när du tillagar rättika i spiraler med sås
Gör pastaspiraler av rättikan med hjälp av en grönsaksmandolin för spiraler, eller använd potatisskalare och strimla rättikan till band. Lägg på en djup tallrik.
♦ Fräs rödlöken i smöret och lägg sedan i köttfärsen och låt den fräsa tills den blir lite brynt.
♦ Häll i krossade tomater och äppelcidervinäger och låt puttra i 40 minuter, så du får ut lycopenet från tomaterna.
♦ Lägg i den rivna broccolin och grädden och smaksätt med salt och peppar. Låt koka upp.
♦ Strö i finhackad oregano, 2 krossade vitlöksklyftor, 2 cm riven ingefära, 2 knippen libsticka, 2 blad ramslök.
♦ Låt stå i 5 minuter utan att koka.
Till servering:
♦ Garnera med persilja och gräslök och 1 ½ dl riven parmesan.
♦ Ät med en fräsch sallad med vinägrett dressing
Kommentar från Må bra cocktailen om receptet:
♣ Må bra cocktailens antiinflammatoriska kost innebär att du väljer ekologiskt kött och grönsaker med lågt innehåll av kolhydrater och högt fettinnehåll, och utesluter allt med socker samt använder kryddor för din hälsa.
♣ Passar för dig som äter antiinflammatorisk kost, LCHF, Paleo och liknande. Vill du ha vegetariskt, tar du bönor istället för köttfärs. Äter du laktosfritt kan du utesluta grädden och strö över B-jäst istället för parmesan.
♣ Det finns flera olika märken av grönsaksmandoliner för att göra spiraler. Denna är av märket LURCH. Googla eller fråga på affärer som säljer köksattiraljer, alternativt välsorterade hälsobutiker.
♣ Du kan även göra spiraler på tex squash.
Kommentar från Ingalill Vestman
Rättika är en bra grönsak som kan användas både kall och varm. Jag gör även gratäng på denna fina rot.
Låt maten bli din medicin!
0 kommentarer