Rönnbär är ett av våra bortglömda superbär.
Uppdaterad 20210908
Rönnbär innehåller höga halter av C-vitaminer och antioxidanter. På hösten kan du hitta mängder av dessa fantastiska orangeröda läckerheter, som även fåglarna älskar.
I små mängder är den toppen att äta rå, annars går det att tillaga den i olika former.
Du får i dig mängder av C-vitamin och andra näringsämnen.
Rönnbär näringsinnehåll:
→ C-vitamin.
Rönnbär innehåller 98 mg C-vitamin per 100 g. Vilket är mycket. För att få i sig dagsbehovet av C-vitamin behöver du äta 80 gr råa rönnbär, men den mängden kan bli tuff för mag-tarmkanalen.
→ Antioxidanter som betakaroten, tanniner och polyfenoler
→ Järn.
→ Bensoensyra – ett naturligt konserveringsmedel som gör att sylt och saft håller sig länge utan tillsatser. Det finns även i lingon och tranbär.
→ Parasorbinsyra – sorbitol en milt laxerande sockerart. Sorbinzyran – E 200 fungerar som antimögelmedel.
→ Etersiska oljor
→ Äppelsyra
Rönnbär har liksom lingon och tranbär läkande antiseptiska ämnen som kan förebygga och lindra vid urinvägsinfektion. Förr var rönnbären en av de viktigaste tillskotten av C-vitamin den användes som medicin vid skörbjugg, prostatabesvär, njurbesvär både för infektioner och njursten, gikt och förkylning.
Surt sa räven om rönnbären
Smaken används för att ge balans i en måltid genom sin syra och beska. Det syrliga kommer från äppelsyran och sorbinsyran. Det skiljer mycket i surhet mellan olika buskar/träd. Bären blir sötare om de plockas efter första frosten, men vänta inte för länge då även fåglarna älskar rönnbär.
Tillagning:
◊ Kan ätas råa, torkade, frysta, tillagade och som mak i snaps. Rönnbären kan frysas råa och tillagas senare.
◊ Tillagas som gele, rårörda, juice, saft och i smoothie.
◊ Effekterna av den laxerande parasorbensyran minskas efter uppvärmning.
Recept rårörda rönnbär
Plocka mogna rönnbär. Vill du ha dem sötare plocka efter första frostnatten om inte fåglarna hunnit före.
Rensa och skölj.
Blanda
5 dl rönnbär och 2 msk honung och 1 tsk rå äppelcidervinäger.
Obs mängden sötma i själva bäret beror kan variera från olika buskar.
Rör om och mosa lite med en gaffel. Om bären känns hårda, använd stöten till en mortel för att mosa lite mer av bären.
Låt stå i en burk med locket på glänt i 2 dygn i rumstemperatur
Rör om då och då.
Ställ svalt (hållbart i minst en vecka), i kylskåp eller frys in.
Kommentar: Du kan ersätta honungen med grön Stevia som är naturligt. Vit stevia är raffinerad, undvik det.
Äts till tex köttgryta eller allt som du använder lingonsylt och gele till.
Recept Rönnbärsdricka RAW
1 liter rensade rönnbär
2 msk honung
1,5 lit vatten
Skölj rönnbären och mixa dem tillsammans med vatten.
Sila av saften och häll tillbaka i mixern tillsammans med honungen och mixa i ca 15 sek.
Häll upp på flaskor och förvara kallt eller frys in. Håller sig i minst en vecka i kylskåp.
Kuriosa om rönnbär:
◊ Man har hittat rönn så långt tillbaka som 4500 f.Kr
◊ Den vanligaste sorten är Sorbus aucuparia.
◊ Rönn är Norrbottens landskapsträd
◊ Bladen används som djurfoder
◊ Enligt traditionen kan rönnbär hjälpa vid gallstensbesvär.
Flygrönn
Begreppet flygrönn står för rönnar som slagit rot i andra träd. Förr ansågs flygrönn som magiska och användes även som slagruta.
Ingalills kommentarer om C-vitamin.
Det flesta C-vitamin som tillskott är baserade på askorbinsyra. Cellväggen kan inte absorbera askorbinsyra utan behöver ta av kroppens elektroner för att kunna tillverka c-vitamin. Därför rekommenderar jag ofta tillskott med naturligt C-vitamin som har ett betydligt bättre upptag 80%. Naturligt C-vitamin har du i rönnbär och i nypon tex.
Låt maten bli din medicin!
0 kommentarer