4 sätt att träna hjärnans nybildning

1 okt, 2015 | Rörelseglädje | 0 Kommentarer

Vi vet att fysisk träning är viktigt för kroppens funktioner. Även hjärnan mår bra av träning och motion. Här får du 4 sätt att träna hjärnans nybildning av hjärnceller – plasticitet.

Fysisk träning är viktig för kroppen, det gör att du får:

 • MOVE Må bra cocktailökad cirkulation
 • ökad energi
 • lungorna stärks och får ökad syreupptagningsförmåga
 • tarmarna stimuleras
 • bortforsling av slaggprodukter ökar
 • kroppens immunförsvar stärks
 • ökad aktivitet i ämnesomsättningen och fettförbränning

Visste du att fysisk träning också är bra för hjärnans nybildning och humöret?

 • Du blir gladare
  Kroppens läkande glädjesubstanser ökar.
  Serotonin – en viktig transmittorsubstans för välmående. Studier visar att motion höjer halten av serotonin på samma sätt som antidepressiva läkemedel.
  Endorfin – kroppens eget morfin. Det fungerar som smärtstillande och gör dig glad och underlättar möjligheterna att tänka och lösa problem. Sötsuget dämpas.
 • Skyddar mot demens
  Studier visar att träning motverkar åldrandeprocessen i hjärnan. Det förbättrar minnet genom hjärnans nybildning av nya hjärnceller i ett område i hjärnan som heter gyrus dentatus, en del av hippocampus.

Fakta om hjärnans nybildning och plasticitet

Hippocampus är en del av limbiska systemet i hjärnan. Det har fått namnet pga att det påminner till utseendet av en sjöhäst från grekiskans hippos – häst och kampos – sjömonster.

Hippocampus spelar en stor roll för korttidsminnet samt bildandet av nya minnen. Det fungerar som en kopplingsstation för associationsbanor mellan olika delar i hjärnan och deltar i den process som överför korttidsminnen till långtidsminnen och är viktig för vissa sinnesförnimmelser som lukt. Det har också med vår förmåga att orientera oss rumsligen – vårt lokalsinne.

I Hippocampus sitter receptorer för flera viktiga hormoner bla kortisol, sköldkörtelhormoner och könshormoner. Därför påverkas även hippocampus efter längre tids hormonell obalans. Långvarigt förhöjda kortisolnivåer, som vid stress och depression, sätter ner tankeförmågan – kognitionen och får hippocampus att krympa med upp till 10-15%. Hjärnans nybildning hämmas.

Andra tillstånd där man sett att hippocampus krymper och hjärnans nybildning minskar är: Alkoholism, posttraumatisk stress, sköldkörtelsjukdomar och Parkinsons sjukdom.

Hjärnan är plastisk

Det goda i detta är att hjärnan kan reparera sig och bilda nya hjärnceller. Området Gyrus dentatus är placerad i Hippocampus. Det är en av de regioner i hjärnan där nybildning av nervceller i hjärnan har kunnat noteras. Det området anses ha betydelse för bildning av nya minnen.

Fyra sätt att träna hjärnans nybildning – plasticitet:

Du kan själv träna hjärnans nybildning av celler – plasticitet genom att regelbundet använda dig av nedan punkter.

 • Regelbunden fysisk träning. Gärna medveten styrketräning, korsövningar och balansövningar och övningar och dans till musik (hjärnsynk).
  ginko biloba
 • Regelbunden mental träning. (Ladda hem bra Mentala Träningsprogram i länken).
 • Kosttillskott som ökar den perifera cirkulationen som tex Ginko Biloba anses stödjande för nybildningen. D-vitamin är också det ett viktigt tillskott som stödjer balansen i hjärnan och hippocampus.
 • Hormonell balansering
  Läs mer i tidigare inlägg om hormonbalansering:

Balansera hjärnkemin är enkelt
Hurra för kroppens självläkande homeostas
D-vitamin för hormonbalansering

 

Boka tid för rådgivning:

 

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *