Squash i ”potatissallad”
Uppdaterad 20210704
Squash, Zucchini ja den gröna gurkväxten har många namn och många användningsområden.
Den är god att rosta, koka, steka, grilla och är suverän i grytor och gratänger. Den är tacksam att odla och ger god skörd i augusti och september. Må bra cocktailen har en serie recept under skördetid, här kommer ett där squashen ersätter potatisen i potatissallad och ger därför betydligt färre kolhydrater. Den här är supergod. Den brukar även kallas för falsk potatissallad.
Receptet är för dig som äter laktos och glutenfritt, antiinflammatorisk kost, diabeteskost och LCHF. Eller för dig som bara vill leva lite sundare.
Recept på falsk potatissallad 4 portioner
Tärnad squash/zucchini (1 normalstor brukar räcka till 4 port) med skal, det är i skalet den mesta näringen finns.
½ hackad purjolök
½ finhackad rödlök
1,5 dl Kokosgrädde eller Smetana 42% som är laktosfri
1 dl majonnäs hemgjord eller ekologisk
2 tsk dijonsenap
1msk olivolja och 1 msk oraffinerad äppelcidervinäger
Lite oraffinerat havssalt (kännetecknas av det är lite grått och fuktigt) eller Sel fin Guerande
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk kapris
Smör till stekning
Valfritt med dill, persilja, gräslök
Gör så här:
Salta lätt på den tärnade squashen och lägg den på ett tjockt lager hushållspapper 20 min så det får suga upp vätska. Fräs upp smör i stekpannan och stek squashen i ett par minuter. Låt det svalna.
Ska du äta squashsalladen samma dag använder du färsk purjolök, ska du äta den dagen därpå kan du steka purjon tillsammans med squashen så den inte blir besk. Vill du ha en mildare sallad, kan du fräsa med löken också.
Blanda ihop majonnäs, Smetana/kokosgrädde och dijonsenap. Finhacka rödlök, strimlad purjolök och pressa i vitlök i en skål hällöver olja och vinäger med kapris, låt stå och dra.
Blanda sedan ihop allt med den avsvalnade squashen och strimlade purjon. Krydda med grovmalen svartpeppar. Du kan krydda med valfri färsk krydda som dill, persilja eller gräslök.
Låt stå i kylskåp ett par timmar, smaka av om det behövs mer salt. Servera falsk potatissallad till grillat kött, kyckling eller fisk. Tänk på att servera med olika färger i fräsch sallad till, så du får in så mycket regnbågsmat som möjligt och ta vara antioxidanterna.
TIPS! Är du känslig för kokossmaken kan du ha i lite extra pressad citron som neutraliserar smaken av kokos.
Smaklig spis!
Låt maten bli din medicin. Läs mer om Må bra cocktailens antiinflammatoriska kost: MUMS – Mat utan mojs och socker
Det här receptet från Må bra cocktail ingår i en serie med ingredienser från SKÖRDETID.
Här hittar du fler recept:
0 kommentarer