Squashpytt är en lättlagad rätt med det du kan köpa billigt eller skörda just nu. Du fräser ihop squashpytten och serverar till grillad eller ugnstekt kyckling.
Receptet är utformat efter Må bra cocktailens antinflammatoriska kost MUMS – Mat Utan Mojs och Socker
Det är fullproppat med grönsaker med olika färger för att öka antioxidanteffekten.
Receptet passar till dig som vill äta antiinflammatorisk kost, diabetes kost, Paleo och LCHF. Glutenfritt och laktosfritt.
Ingredienser till squashpytt med kyckling
Kyckling och marinad
Ekologiska kycklingben (t.ex. Bosarp eller Rekokyckling) Du kan även använda kycklinglårfile om du hellre vill det, då har rätten lite kortare tillagningstid.
Körsbärstomater
Färsk ingefära
Svartpeppar
Oraffinerat havssalt gärna Deep Sea Makai Salt
Färska örter t.ex. rosmarin, libsticka och timjan
2 st Vitlöksklyftor
Olivolja/sesamolja
Ev 1 dl hemkokt benbuljong
Squashpytt
1 lök (gärna rödlök)
1/2 röd paprika
2 st vitlöksklyftor
100 gr valfri svamp
grönkål/svartkål/lila grönkål 2 blad av varje
½ röd paprika
Broccolibuketter, ca 2 per person
Squash valfri mängd, en normalstor brukar räcka till 4 personer
Chili valfri efter styrka och smak
Smör/ Ghee att steka i, ekologisk förstås
Tips! lägg gärna i hackad kycklinglever och en shitakesvamp bland grönsakerna, det ger en mustigare smak utan att smaka lever.
Så här gör du squashpytt med marinerad kyckling
Kycklingben marinerad och ugnstekt
Lägg ekologiska kycklingben i en ugnsfast form och marinera i ett par timmar i kylskåp.
Marinad:
Riv färsk ingefära på det grövsta på rivjärnet.
1 tsk svartpepparkorn
2 tsk Oraffinerat havssalt gärna Makai deep sea salt
½ dl klippta blad från dina favoritörter tex. rosmarin, libsticka och timjan
1-2 pressade vitlöksklyftor
Blanda ihop i mortel och stöt ordentligt.
Blandas därefter med 1 dl ekologisk olivolja eller sesamolja och rör om.
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg in färsk kyckling i ugnen och stek i 150 grader i 40 minuter. Öka sedan på värmen till 200 grader i ca 15 minuter. Lägg i körsbärstomater sista 10 minuterna.Testa hur din ugn fungerar och håll koll på när kycklingen är klar. Ska inte vara röd eller för rosa och köttet ska släppa lätt från benen.
Squashpytt recept
Skär lök, vitlök, grönkål, lila grönkål, squash, ½ röd paprika, broccoli och squash i bitar.
Fräs upp smör i en panna och fräs lök, kål och röd paprika i 15 minuter. Lägg därefter i squash och broccoli och låt den bli varm. Lägg i hackade vitlöken och rör om innan servering.
Salta och krydda din squashpytt efter smak med krossad svartpeppar och lite hackad chili. Klipp över lite persilja. Servera med en krispig sallad med gurka och gärna rädisor och groddar.
Ta vara på resterna och gör benbuljong
Frys in kycklingbenen som blir kvar som rester med senor och knotor och gör en fin benbuljong när du fått ihop tillräckligt många. Visste du att benbuljong är väldigt nyttigt och läkande? Du kan läsa mer i 6 hälsovinster med benbuljong
Du hittar fler recept i bloggen. Tillaga, smaka och njut. Gläd dig åt att du ger kroppen en massa näringsämnen den behöver. Har du några trevliga recept från skördetid? Skicka gärna till mig så publicerar jag här med ditt namn.
Låt maten bli din medicin!
0 kommentarer