Influensa – ett överlevnadskit – Må bra cocktail

13 jan, 2017 | Egenvård | 0 Kommentarer

Överlevnadskit vid influensa

Uppdaterad 20181028

Influensa

Vid årets mörkaste och kallaste tid är det många som ligger sjuka i förkylning och influensa. Det sägs att många män blir extra drabbade, huruvida det är så, kan jag inte säga men det skojas frisk om det.
Hur som helst, det finns en hel del du kan göra själv för att både förebygga och minska ner effekterna av influensaviruset och korta ner sjuktiden. Vi matas allt mer med information om vaccination för influensa, den här texten handlar inte om vaccination.

Vad är Influensa?

Orsak:

Influensa är en luftvägssjukdom som orsakas av virus, det går därför inte att bota med antibiotika. Influensavirus har en förmåga att förändra sig och därför uppstår nya virusinfektionen med jämna mellanrum. Influensa kan även smitta många människor och kallas då för influensapandemi. De mest kända influensapandemierna är spanska sjukan från 1918 och svininfluensan 2009.

Symtom:

Börjar ofta med frossa, snabbt stigande feber ofta upp över 40 grader.
Muskelvärk, huvudvärk och allmän sjukdomskänsla.
Snuva och röda ögon.
Ibland uppstår kräkningar och diarré.
Även halsont o svullna tonsiller kan förekomma.

Överlevnadskit när influensan ”slagit klorna” i dig:

Antiinflammatoriskt kitDrycker och vätska:

Må bra cocktailens lilla röda blandas i en Smoothie

Kolloidalt silver
Silvergrogg:  Blanda 1 dl rött vin med 1 dl kolloidalt silver och saften från en halv citron. Ta en klunk var 10-15:e minut. Du kan ta kolloidalt silver enbart och eventuellt tillsammans med citron. Detta är enligt min erfarenhet den viktigaste och enklaste metoden för att stoppa symtom av influensa och påskynda läkningen.

Gurkmeja i te, smoothie, dressing eller i form av curcuminkapslar.

– Höjd huvudända för att underlätta andningen och vila.Tibetansk vitlökskurIngefara

Pau D’arco te med ingefära: Blanda 2 tsk Pau Dárco te, 1 cm färsk riven ingefära, en kvist färsk mynta, ½ kryddmått kanel. Får dra i hett vatten ca 10 min. Har du färsk honung har du i det när téet börjat svalna. Detta te fungerar både mot hosta och feber. Läs mer om ingefärans hälsoeffekter här.

-Vitlök har sedan traditionen använts för att bota förkylningar och infektioner. Effekten finns i ämnet allicin som ger vitlöken dess karaktäristiska doft och smak. Vitlöken ska ätas rå.

Tibetansk vitlökskur

Enligt tibetansk ayurvedisk lära kan man ta en vitlökskur under 15 dagar.
350 gr vitlök pressas ner i en glasburk med 1/2 liter vodka och förslutes med lock.
Låt stå i 20 dagar filtrera och ställ i kylskåp i 2 dygn.
Ta detta droppvis före måltid, 3 ggr/dag. Öka en droppe vid varje tillfälle upp till 18 droppar.
Minska sedan på samma sätt tills du är nere i en droppe vilket du är på dag 12.
Dag 13-15 tag 25 drp per tillfälle.
OBS kuren får ej upprepas på 5 år!

Kosttillskott

C-vitamin i terapeutiska doser
– D-vitamin i terapeutiska doser
Selen och Zink

MSM– svavel verkar avsvällande på slemhinnorna och ökar syresättningen i cellerna och ökar på så sätt läkningen.
Antioxidant synergi Ett fantastiskt kosttillskott med många bra ingredienser. Ett brett spektrum av antioxidanter som förstärker varandra och stödjer kroppens läkning.

Varför ska jag äta så många olika kosttillskott?
Det finns flera studier som visar att olika mikronutrienter i blandning förstärker varandras effekter markant. Antioxidant synergi har kombinerat flera effektiva ämnen i ett brett spektrum

Vid influensa med hög feber (över 38 grader)

– Rikligt med vätska och salt. Recept på hemgjord vätskeersättning
– Se till att du har svalt i sovrummet. När febern är på väg ner och du börjar svettas är det dags att ta av täcket. Ett gammalt knep för att få ned febern är att hålla ländryggen sval med kalla blöta handdukar som du byter ut.

Febernedsättande:

Vänta med febernedsättande läkemedel tills du har feber uppåt 38,5 grader, då hinner kroppens eget försvar starta upp med antikroppar och du är bättre skyddad för framtiden. Det finns olika sorters läkemedel mot feber:
– Salicylika: Jag föredrar ren acetylsalicylsyra som albyl, magnecyl, aspirin och treo framför andra febernedsättande. 500 mg var fjärde timme dagtid och 1 till natten. Ska inte användas om du har känslig mage eller magsår.
– Paracetamol: (alvedon, panodil och citodon) är något som jag själv undviker, då det kan belasta levern.
– Ibuprofen: Ipren och Iprensa tex. påverkar floran i mag tarmkanalen vilket ger negativ effekt på immunförsvaret på längre sikt.

Örter mot feber och infektioner:

Traditionellt har olika örter använts mot feber; älgört, timjan, rosmarin, kanel, vitlök, ingefära, gurkmeja, nässla, blåbär och nypon. Även fläder anses driva ut infektioner.

TIPS! Gör en smoothie på frysta blåbär och Må bra cocktailens lilla röda då får du i dig flera av dessa antiinflammatoriska växter: nässla, blåbär och nypon, liksom Biofilam (en koncentrerad kelp).

När du är på väg att tillfriskna

Tröttheten kan sitta i lång tid efter genomgången influensa. Se till att du fortsätter att bygga upp immunförsvaret 1 månad efter du varit sjuk, här kommer några tips:

  • Ät antiinflammatorisk kost utan gluten, socker och processad mat.
  • Promenera i friska luften i dagsljus varje dag. Öka promenadernas tid successivt upp till 30- 45 min per dag. Lyssna på kroppen.
  • Drick en smoothie med Må bra cocktailens lilla röda som är starkt antiinflammatoriskt och bygger upp ditt immunförsvar varje dag.
  • Ät kosttillskott av vitaminer, mineraler och probiotika enligt ovan.
  • Ta 1 msk kolloidalt silver 2-3 ggr/dag.

Mer fakta om influensa

Inkubationstid:

Det tar 1-3 dygn innan sjukdomen bryter ut. I jämförelse med en vanlig förkylning ger influensa svårare symtom, har kortare inkubationstid och längre sjukdomstid än en vanlig förkylning.

Smittspridning:

Via direkt kontakt, genom luft och droppsmitta. Det är vanligare med influensa under den kallare årstiden. Orsaken till det tros vara att vi är mera inomhus. Samt att luften är torrare och då sprids viruspartiklarna snabbare.

Varaktighet:

En veckas sjukdom (5-7 dagar) är det vanligaste, men det kan ge symtom i form av trötthet i flera veckor efteråt.
Komplikationer i form av bakteriella infektioner som t.ex. lunginflammation kan förekomma. De brukar i så fall visa sig efter 4-10 dagar efter utbrottet.

Symtom vid komplikationer:

  • Plötsligt försämrat allmäntillstånd.
  • Hög feber som inte går tillbaka efter tre till fem dygn.
  • Hög feber som först går ner för att sedan stiga igen.
  • Andningsbesvär.

Får du dessa symtom ska du söka vård och följa läkarens behandling.

Smittförebyggande:

Hur kan jag undvika att bli smittad av influensa?

– Tvätta händerna med tvål, vatten och kolloidalt silver (handsprit är inte lika effektivt) både före och efter du varit ute och träffat folk.
– Undvik kontakt med smittade personer.
– Ta hand om din mag-tarmkanal och bygg upp ditt viktigaste immunförsvar. 80% av immunförsvaret sitter i mag-tarmkanalen.
– Blanda kolloidalt silver i vattnet du dricker, under kalla årstider när influensan börjar sprida sig. Ta 2 msk/dag, öka om du får symtom.

ÄppelcidervinägerProbiotika

Probiotika är ”goda” bakterier som tar hand om de sjukdomsalstrande mikroorganismer de är de viktigaste komponenterna i immunförsvaret. Ät dessa varje dag för att återskapa en god balans i tarmfloran som också skyddar mot virus och andra sjukdomsalstrande mikroorganismer.

– Tabletter och kapslar finns att köpa på hälsokost eller apotek.

– Mat som innehåller bra bakterier är syrade (probiotika-fermenterade) grönsaker.
T.ex. surkål, ofiltrerad äppelcidervinäger eller Molkosan. Det bästa är att starta varje måltid med syrade grönsaker, det gör att du tar upp näringsämnen, vitaminer och mineraler bättre.

Olika former av influensavirus:

Det finns tre olika influensavirus som drabbar människor: A, B och C.
Influensa A och B, ger ofta större symtom medan C ger mildare symtom, som en vanlig förkylning.

Man brukar tala om 4 säsongsmittor:

Influensa A(H3N2)
Influensa A(H1N1)pdm09
Influensa B/Yamagata
Influensa B/Victoria

Kommentar från Ingalill Vestman

Själv avstår jag från vaccination av influensa vilket jag även gjorde 2009-2010 när kampanjen mot svininfluensan var som störst. Det är fortfarande för osäkert med de bevisade effekter av vaccination och de tillsatser i vaccinet som hotar min hälsa är för stor. Dessutom finns det ju så mycket bra tillskott idag som gör att jag inte blir sjuk eller kan lindra ett eventuellt utbrott.

Vad ska jag välja?

Vill du inte äta allt jag rekommenderar ovan?
1. Det jag håller som allra bäst mot influensa är kolloidalt silver. Så ska du välja något av alla råd du fått här, är silver det du ska välja.
2. Lägg till 3 tabletter/dag av Antioxidant Synergi en fantastisk bredspektrum antioxidant, som innehåller det mesta av de ovanstående rekommenderade vitaminerna och mineralerna.
3. Kom ihåg att vätska och salter är viktigt. Du förlorar mycket vätska och salter vid feber och vätskan hjälper systemet att forsla ut sjukdomsalstrande och döda partiklar.

 

10 lakande medel

Botanisera i Må bra cocktailens topp 10 bland potenta naturliga medel.
Du hittar dem under kategorin MUMS här bloggen.

Låt maten bli din medicin!

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *