Nyttigt julbord med Må bra cocktailen
Uppdaterad 20210617
Nyttigt julbord vad är det egentligen? Ja det beror på vad du vill uppnå. Att äta glutenfritt och sockerfritt är inte alldeles enkelt under julen. Sill, glögg, godis, desserter, och pepparkakor kryllar av socker, till och med julskinkan och det mesta som är rökt är ju tjuvsockrat.
Köttbullarna blir både saftigare och godare om du river i lite morötter. Sök efter närproducerat kött från glada djur där tillagningen är utan tillsatser och fisk som är fiskade i renare vatten. Små fiskar har ofta mindre mängd miljögifter än stora fiskar.
Vörtbröd (gluten), risgrynsgröt och ris ala malta är också rena sockerbomberna. När du bakar och lagar maten själv, kan du minska sockret väsentligt ändå få en god smak. Då kan du välja medvetet vad du stoppar i dig. Det gäller bara att tänka utanför boxen, använda sin fantasi och smaksätta på ett nytt sätt.
OBS anpassa ingredienserna efter vad du kan äta utifrån din situation och efter mina rekommendationer.
Kryddor till jul
Julens kryddor är ju både goda och fantastiskt läkande. Välj i möjligaste mån bra kvalité med ekologiska och kravmärkta varor.
Det kan vara ganska enkelt att få till ett nyttigt julbord ! Fokusera på att lägga till bra saker så faller en del av det mindre bra bort.
Julmaten brukar serveras samma i flera dagar. Varför inte äta fisk med grönsaker till en måltid? Skinka med rödbetssallad nästa måltid och det varma med revben och köttbullar till nästa. Fågel är gott en av dagarna. Delar du upp så kan du njuta mer.
Här följer några recept som inspiration till att skapa ditt eget julbord. Bara för att det finns recept här betyder inte att just du kan äta av allt och i hur stora mängder som helst. En del äter inte ägg, andra behöver utesluta mejeri.
Det är viktigt att du själv väljer ut det du kan äta och byter ut de produkter som du inte kan äta av till något annat.
Nyttigt julbord – Recept
1. Äggmuffins med ädelost och rökt kött
Ingredienser (Recept till 2 personer):
4 ägg
½ dl mandelmjöl (kan uteslutas om du vill minska kolhydraterna ännu mer, öka då på med 1 ägg)
2 msk grädde 40%
1 tsk bakpulver
2 msk finskuret rökt kött eller bacon (OBS många färdiga produkter är smaksatta med onödigt mycket socker och tillsatser, läs innehållsförteckningen)
För den som äter mejeri produkter kan du stoppa i en bit av
Cheddarost eller Ädelost
välj ost med omsorg så du vet hur de är tillverkade
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ingredienserna till en smet blanda sedan i det rökta köttet och häll upp i muffinsformar. Fyll upp till ca 2/3-delar av formarna.
Stick i en stav med fet cheddarost och en stav med ädelost som får smälta under gräddningen.
Grädda i ca 15-20 min minuter tills äggen stelnat.
Ät direkt när de är varma eller frys in och värm vid servering.
2. Frökex med mandel o julkryddor
Utan gluten, socker, mejeri och ägg:
Med pepparkakskryddor blir det ett alternativ istället för pepparkakor.
I ett tidigare inlägg skriver jag mer om fermentering av nötter och hur man gör frökexen. Läs mer där!
Detta är ingredienserna och en liten twist med kryddningen för att bli mer ”juligt”!
Frökex Chia/sesamfrön:
2 dl chiafrön
2 dl solrosfrön
2 dl hackad mandel
1 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
2 msk kokosolja smältes och blanda ev i lite honung.
Julkryddning:
Blanda ihop och strö över:
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk mald kryddnejlika
1 tsk hela mortlade kardemumma kärnor
Andra tips på kryddningar:
Vaniljpulver och raw kakao
3. Rödbetssallad är bra på ett nyttigt julbord

Gott tillbehör till julbordet. Sockerfritt och glutenfritt.
Ingredienser:
ca 300g hackade, kokta rödbetor
1 tsk dijon senap
1 ½ dl rysk fet yoghurt eller kokosyoughurt (citron tar bort kokossmaken)
2 msk ekologisk majonäs med saften av citron.
1 msk äppelcidervinäger
1 nypa nymalen svartpeppar
1 nypa salt
1 msk färsk riven pepparrot
½ dl finhackad purjolök, 1 hackat ägg (till servering)
Vill du ha mejerifritt utesluter du yoghurt och ökar på majonäsen något. Majonäs finns även vegansk utan ägg.
Vill du ha utan ägg och laktos, tar du i laktosfri yoghurt eller kokosyoghurt.
Blanda samman allt och låt stå i kylskåp.
Blanda i ½ dl finhackad purjolök och ett hackat ägg samma dag du ska äta.
4. Tabbouleh på quinoa för ett nyttigt julbord
Här kommer ett härligt tillbehör till julbordet. En sallad med mycket persilja som smaksätts med lök, tomat och lite quinoa. Veganskt, sockerfritt och glutenfritt, mejerifritt och utan ägg.
Ingredienser:
bladpersilja
quinoa
gul lök
tomater
extra virgin olivolja
rostade sesamfrön
citronjuice
vitlök
salt och peppar
För hela receptet klicka här Tabbouleh
5. Brysselkål med ghee och rostad mandel.

Vegetariskt, sockerfritt, mjölkfritt och utan ägg.
Blötlägg och fermentera mandel och rosta med lite salt.
Dela brysselkålen i halvor och lägg en liten klick ghee över varje. Krydda med grovt salt och svartpeppar.
Rosta i ugnen tills du får lite färg.
Strö över den rostade mandeln och servera.
Om du äter kött kan du fräsa lite ekologisk lättrökt skinka (utan nitrit och tillsatser) i tärningar och strö över.
Veganskt byt ut ghee till olivolja.
6. Sallad på salladskål och granatäppelkärnor på ett nyttigt julbord.
Vegetariskt, Glutenfritt, sockerfritt och utan ägg.
Salladskål eller kinakål är den sallad som håller sig bäst fräsch i vintertid.
Skär och blanda ihop:
Ingredienser
Salladskål
Selleri i tunna slantar
Gurka
Kärnor från granatäpple
Dressing
1/2 dl extra virgin olivolja ekologisk
1/2 dl rå äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt Herbamare med kelp
1 tsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
Fler härliga vintersallader som passar till julbordet hittar du här Vintersallader tre recept
7a. Chiapudding
Veganskt, glutenfritt, mjölkfritt och utan ägg.
Ersätter den söta risgrynsgröten.
Ingredienser per person, gör direkt i serveringsglas:
2 msk Chiafrön
1 dl Mandelmjölk alt kokosmjölk
1 krm vaniljpulver alt ekologiskt vaniljextrakt
Blanda ihop och låt stå i kylskåp över natten
Garnera med frysta osockrade bär som hallon, blåbär och jordgubbar
7 b) Chiagröt med saffran och apelsin
Veganskt, glutenfritt, mjölkfritt och utan ägg.
Ersätter den söta risgrynsgröten.
Ingredienser per person, gör direkt i serveringsglas:
2 msk Chiafrön
1 dl Kokosmjölk
2 msk pressad apelsin (gärna blodapelsin)
1 krm vaniljpulver ekologiskt alt ekologiskt vaniljextrakt
1 msk ekologiska kokosflingor
0,5 kuvert saffran
Blanda ihop och låt stå i kylskåp över natten
Garnera med 2 klyftor apelsin
8. Kladdkaka
Glutenfritt, mjölkfritt
Ingredienser
2 ägg
1,5 dl hasselnötscreme
1 dl kollagen
2 msk MCT olja
1 dl kakaopulver
1 msk psylliumfröskal
1 nypa salt
Sätt ugnen på 150 grader.
Mixa samtliga ingredienser och häll i en smord form (15 cm i diameter)
Grädda i ca 15 minuter.
Låt svalna, bred på ett lager hasselnötskräm och servera med kokosgrädde.
Strö över fermenterade och rostade pumpakärnor
_____________________________________________________________________
Sill på julbordet är ju en tradition, tyvärr innehåller inlagd sill på tok för mycket socker.
Här får du tips om hur du minska sockerhalten.
Ha en riktigt god och smaskig jul!
Gå ut mitt på dagen så du har möjlighet att få ljus i ögonen och bättre matsmältning.
0 kommentarer