Vintersallader tre recept

17 jan, 2024 | immunförsvar, Mage-Tarm, Mums, Recept | 0 Kommentarer

Vintersallader tre recept

Vintersallader tre recept

 

Vintersallader vad innebär det?
På vintern är det ju inte så bevänt med de vattenrika grönsakerna som sallad, gurka och tomat och dessutom är de dyra Då är det ett ypperligt tillfälle att använda grönsaker som håller sig fint i säsong. Där spelar ju både rotfrukter och kål en fantastisk roll att introducera. De är lite mer fiberrika råkostsallader som är så viktiga för mikrobiomet i tarmen. När du har smakat dessa sallader förstår du att de går utmärkt att äta året runt.
Din mage kommer att tacka dig!

 

Här följer vintersallader tre recept, ät och njut av färger, textur och syra.

Vintersallader tre recept

 

♥ Rödkålssallad med äpple, dill o gräslök

Rodkalssallad

 

Ingredienser
  • Ca 500 g rödkål  (en klyfta av en stor rödkål)
  • Ett äpple ekologiskt och/eller närodlat
  • Vardera ett knippe med dill och ett med gräslök
  • Celtic salt 1 tsk

 

Dressing

1 krm svartpeppar
3 msk rå ofilterad äppelcidervinäger
½ dl extra virgin olivolja eko
1 msk rostade senapsfrön

Gör så här
  • Massera in saltet i kålen och låt stå en stund så mjuknar den.
  • Låt den rödkålen stå och dra i sig av med den råa äppelcidervinägern, det gör att fermenteringen kommer igång.
  • Strimla rödkålen fint och massera in med saltet och låt stå i rumstemperatur i 15 minuter medan du tillreder resten.
  • Hacka ett äpple i mindre tärningar med skal, kärnor och allt.
  • Rosta senapsfröna i torr panna.
  • Klipp dill och gräslök.
  • Häll i det hackade äpplet.
  • Blanda dressingen med olja, äppelcidervinäger och senapsfrön och häll sedan över salladsblandningen och låt stå i rumstemperatur i ytterligare 30 minuter. Ställ sedan in i kylen och servera kallt.

 

 

♥ Grönkålssallad med apelsin, äpple och valnöt

Gronkalssallad

 

 

Ingredienser
  • Färsk grönkål 250 gr
  • Apelsin gärna blodapelsin 1 st
  • Syrligt äpple 1 st ekologiskt och/eller närodlat
  • Russin ½ dl ekologiska
  • Valnötter ½ dl gärna eko fermenterade och rostade
Dressing

Äppelcidervinäger 2 msk rå ofiltrerad
Juice 3 msk från pressad apelsin
Celtic salt 1 tsk
Peppar 1 krm
Olivolja 3 msk  extra virgin eko

Gör så här 

-Russin
Låt ligga i ljummet vatten i ca 15 min när du tillreder salladen. Häll sedan av vattnet. 

-Grönkål
Skär bort stocken i mitten på varje blad och spara till att koka med i en soppa eller gryta.
Lägg de gröna bladen i en kastrull och häll över kokande vatten låt stå i en minut och kyl sedan ner snabbt i iskallt vatten. Låt bladen rinna av och riv eller skär till mindre bitar.

– Äpple
Finhacka äpplen med kärnor o skal i cm stora bitar. Plocka bort det hårda som håller kärnhuset ta med resten till salladen.

– Apelsin
Skala apelsinen och skär klyftorna i cm stora bitar. Skär bort det vita och ät det separat.
Det innehåller fina fibrer, men kan bli beskt om du lägger det i salladen.

-Blanda ihop grönkål, russin, äpple och apelsinbitarna till en sallad. Blanda ihop och häll dressingen över salladen.

-Pressa ihop salladen med en tyngd och låt stå i kylen i 2 timmar.

-Rosta valnötterna.

-Vid servering lyft grönkålsbladen så de blir luftiga igen och häll över de rostade valnötterna.

 

♥ Ruccolasallad med granatäpple, fänkål och rostad mandel

Ruccolasallad

 

 

 

 

 

En underbart fräsch sallad som även passar till lite tyngre mat för att stimulera matsmältningen. Granatäpplekärnor innehåller rikligt med både antioxidanter och fibrer som är superbra för tarmen.

Ingredienser
  • Ruccola en förpackning ca 70 gr
  • Granatäpplekärnor från ett ½ granatäpple.
  • Fänkål ca 400 gr
  • Mandel 1 dl gärna eko fermenterade och rostade.
Dressing

Äppelcidervinäger 2 msk juice rå ofiltrerad
Pressad citron 1 msk
Olivolja 2 msk extra virgin eko
Celtic salt 1 tsk
Peppar 1 krm

Gör så här

-Ta ur  kärnorna från ett halvt granatäpple.
-Skär fänkål i små halvmånar
-Rosta mandeln i torr panna
-Häll upp ruccola i en skål, häll över fänkålen.
-Lägg i kärnorna från granatäpplet.
-Blanda dressingen och häll över.
-Vid servering häll över de rostade mandlarna.

 

Hur hantera antinutrienter i kålfamiljen och nötter?

Kålfamiljen

I kålfamiljen ingår rödkål, vitkål, grönkål, brysselkål, kålrot, blomkål, broccoli, salladskål mfl. De har gemensamt att de inte ska ätas råa, utan gärna tillagas eller fermenteras då de innehåll antinutrienter som goitrogener som bla hämmar sköldkörtelhormonerna.
Antingen kan man woka, hälla över kokande vatten och låta stå i 1 minut, eller fermentera så minskar effekten av goitrogenerna.

Fermenterade nötter o frön

Även nötter innehåller antinutrienter som kan minskas med fermentering och sedan rostas. Då smakar de så mycket fräschare.

Fänkål

Fänkål tillhör inte kålfamiljen trots namnet, utan tillhör samma familj som morot, dill och persilja. Så den kan med fördel ätas rå, liksom ruccolan som ju är en fin bitterört som är bra för matsmältningen.
Fänkålsfrön är även de mycket bra för matsmältningen, men de ingår inte i dessa recept, om du inte särskilt vill testa.

 

Fler vinterrecept: Nyttigt Julbord

Njut av dessa vintersallader tre recept. Låt maten bli din medicin!

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *