Tips för nyttigt julbord från Må bra cocktailen

Glutenfritt och sockerfritt

Uppdaterad 20201213

Fokusera på det du kan ätaVad är ett nyttigt julbord egentligen? Ja det beror på vad du vill uppnå. Att äta glutenfritt och sockerfritt är inte alldeles enkelt under julen. Sill, glögg, godis, desserter, och pepparkakor kryllar av socker, till och med julskinkan och det mesta som är rökt är ju tjuvsockrat.

Köttbullarna blir både saftigare och godare om du river i lite morötter. Sök efter närproducerat kött från glada djur där tillagningen är utan tillsatser och fisk som är fiskade i renare vatten. Små fiskar har ofta mindre mängd miljögifter än stora fiskar.

Vörtbröd, risgrynsgröt och ris ala malta är också rena sockerbomberna. När du bakar och lagar maten själv, kan du minska sockret väsentligt ändå få en god smak. Då kan du välja medvetet vad du stoppar i dig. Det gäller bara att tänka utanför boxen, använda sin fantasi och smaksätta på ett nytt sätt.

Kryddor till jul

Julens kryddor är ju både goda och fantastiskt läkande. Välj i möjligaste mån bra kvalité med ekologiska och kravmärkta varor.
Det kan vara ganska enkelt att får till ett nyttigt julbord ! Fokusera på att lägga till bra saker så faller en del av det mindre bra bort.
Julmaten brukar serveras samma i flera dagar. Varför inte äta fisk med grönsaker till en måltid?  Skinka med rödbetssallad nästa måltid och det varma med revben och köttbullar till nästa. Fågel är gott en av dagarna. Delar du upp så kan du njuta mer.

Här följer några recept som inspiration till att skapa ditt eget julbord. Bara för att det finns recept här betyder inte att just du kan äta av allt och i hur stora mängder som helst. En del äter inte ägg, andra behöver utesluta mejeri.
Det är viktigt att du själv väljer ut det du kan äta och byter ut de produkter som du inte kan äta av till något annat.

Recept till julbordet


1. Äggmuffins med ädelost och rökt kött

nyttigt julbordIngredienser (Recept till 2 personer):
4 ägg
½ dl mandelmjöl (kan uteslutas om du vill minska kolhydraterna ännu mer, öka då på med 1 ägg)
2 msk grädde 40%
1 tsk bakpulver
2 msk finskuret rökt kött eller bacon (OBS många färdiga produkter är smaksatta med onödigt mycket socker och tillsatser, läs innehållsförteckningen)
Cheddarost
Ädelost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ingredienserna till en smet blanda sedan i det rökta köttet och häll upp i muffinsformar. Fyll upp till ca 2/3-delar av formarna.
Stick i en stav med fet cheddarost och en stav med ädelost som får smälta under gräddningen.
Grädda i ca 15-20 min minuter tills äggen stelnat.
Ät direkt när de är varma eller frys in och värm vid servering.


2. Frökex med mandel o julkryddor

Utan gluten, socker, mejeri och ägg:
Med pepparkakskryddor blir det ett alternativ istället för pepparkakor.
I ett tidigare inlägg skriver jag mer om fermentering av nötter och hur man gör frökexen. Läs mer där!
Detta är ingredienserna och en liten twist med kryddningen för att bli mer ”juligt”!

Frökex på plåtFrökex Chia/sesamfrön:

2 dl chiafrön
2 dl solrosfrön
2 dl hackad mandel
1 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
2 msk kokosolja smältes och blanda ev i lite honung.

Julkryddning:

Blanda ihop och strö över:
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk mald kryddnejlika
1 tsk hela mortlade kardemumma kärnor

Andra tips på kryddningar:
Vaniljpulver och raw kakao 


3. Rödbetssallad är bra på ett nyttigt julbord
Nyttigt julbord

 

Gott tillbehör till julbordet. Sockerfritt, och glutenfritt.

Ingredienser:
ca 300g hackade, kokta rödbetor
1 tsk dijon senap
1 ½ dl rysk fet yoghurt  eller kokosyoughurt (citron tar bort kokossmaken)
2 msk ekologisk majonäs med saften av citron.
1 msk äppelcidervinäger
1 nypa nymalen svartpeppar
1 nypa salt
1 msk färsk riven pepparrot
½ dl finhackad purjolök, 1 hackat ägg (till servering)

Vill du ha mejerifritt utesluter du yoghurt och ökar på majonäsen något. Majonäs finns även vegansk utan ägg.
Vill du ha utan ägg och laktos, tar du i laktosfri yoghurt eller kokosyoghurt.
Blanda samman allt och låt stå i kylskåp.
Blanda i ½ dl finhackad purjolök och ett hackat ägg samma dag du ska äta.


4. Tabbouleh på quinoa på ett nyttigt julbord

Veganskt, sockerfritt och glutenfritt, mejerifritt och utan ägg.

Här kommer ett härligt tillbehör till julbordet. En sallad med mycket persilja som smaksätts med lök, tomat och lite quinoa.

nyttigt julbord Ingredienser:
500 g bladpersilja
1 dl quinoa
1 gul lök
3 tomater
½ dl extra virgin olivolja att ringla över vid servering
Rostade sesamfrön

Dressing:
1/2 dl färskpressad citronjuice
1/2 dl extra virgin olivolja
1 klyfta vitlök
1 tsk salt
2 krm peppar

Gör så här:

  1. Skölj och koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna, låt den sedan marineras i dressingen.
  2. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och finhacka resten. Skala och finhacka löken. Skär tomaterna i tärningar.
  3. Blanda alla ingredienser med quinoan. Ringla över olivolja. Krydda ev mer med rostade sesamfrön och svartpeppar.

5. Brysselkål med ghee och rostad mandel.
Brysselkal

Vegetariskt, sockerfritt, mjölkfritt och utan ägg.

Blötlägg  och fermentera mandel och rosta med lite salt.

Dela brysselkålen i halvor och lägg en liten klick ghee över varje. Krydda med grovt salt och svartpeppar.
Rosta i ugnen tills du får lite färg.
Strö över den rostade mandeln och servera.

Om du äter kött kan du fräsa lite ekologisk lättrökt skinka (utan nitrit och tillsatser) i tärningar och strö över.

Veganskt byt ut ghee till olivolja.


6. Sallad på salladskål och granatäppelkärnor på ett nyttigt julbord.

Vegetariskt, Glutenfritt, sockerfritt och utan ägg.

Salladskål eller kinakålKinakal är den sallad som håller sig bäst fräsch i vintertid.

Skär och blanda ihop:

Ingredienser
Salladskål
Selleri i tunna slantar
Gurka
Kärnor från granatäpple

Dressing
1/2 dl extra virgin olivolja ekologisk
1/2 dl rå äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt Herbamare med kelp
1 tsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta


7. Chiapudding med kokosmjölkChiapudding

Veganskt, glutenfritt, mjölkfritt och utan ägg.
Ersätter den söta risgrynsgröten.

Ingredienser per person, gör direkt i serveringsglas:

2 msk Chiafrön
1 dl Kokosmjölk
1 krm vaniljpulver ekologiskt

Blanda ihop och låt stå i kylskåp över natten
Garnera med frysta osockrade bär som hallon, blåbär  och jordgubbar


8. Kladdkaka från Upgrit

Glutenfritt, mjölkfritt

Ingredienser

2 ägg
1,5 dl hasselnötscreme
1 dl kollagen
2 msk MCT olja
1 dl kakaopulver
1 msk psylliumfröskal
1 nypa salt

Sätt ugnen på 150 grader.
Mixa samtliga ingredienser och häll i en smord form (15 cm i diameter)
Grädda i ca 15 minuter.
Låt svalna, bred på ett lager hasselnötskräm och servera med kokosgrädde.
Strö över fermenterade och rostade pumpakärnor

_____________________________________________________________________

Ha en riktigt god och smaskig jul!
Gå ut mitt på dagen så du har möjlighet att få ljus i ögonen och bättre matsmältning.