Pumpasoppa är verkligen ett värmande guldkorn i mörka oktober/novemberkvällar när höststormarna viner. Ta även vara på kärnorna. Här kommer 2 recept en grön och en gul soppa.
Må bra cocktailens nyttiga pumpasoppor med ingefära och kokosmjölk
Uppdaterat från ett tidigare recept.
Kokosmjölk gör soppan både len och krämig med lite syra försvinner kokossmaken och ingefäran bidrar till lite sting. MUMS.
För den som tål mjölkprodukter kan du byta ut kokosmjölken mot ekologisk grädde 40%.
Vill du veta mer om ingredienserna klicka gärna på länkarna i texten.
Här följer två recept en gul och en grön soppa. Använd gärna Butternutpumpa eller någon annan god sort:
Recept 1: Grön Pumpasoppa med Matcha, räkor och ägg
Ingredienser
4 personer
- 500 g pumpa- utan skal och kärnor
- 1 syrligt äpple
- 1 gul lök
- 2 msk smör/ghee eller MCT olja
- 6 dl buljong gärna hemgjord ekologisk kycklingbuljong
- 250 ml kokosmjölk
- 0,5 tsk sambal oelek
- 2 msk riven färsk ingefära
- 2 tsk salt Makai deep sea salt
- peppar
- 1 msk pressad limesaft
- 2 strukna tsk Matcha pulver
- 1 dl skalade räkor och ett halvt ägg per person
Till garnering
- Finklippta färska örtkryddor tex persilja, oregano, timjan.
Gör så här:
Skär pumpan i bitar. Dela, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken. Fräs pumpa, äpple och lök i en gryta med smör/ghee i 5 minuter. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka upp och sedan sjuda tills pumpan är mjuk, 15-20 minuter.
Mixa soppan med mixerstav. Rör ner kokosmjölk och smaksätt med sambal oelek, ingefära, salt, peppar, honung och limesaft. Låt soppan koka upp. Rör i Matchapulvret.
Lägg upp på djupa tallrikar:
1 dl skalade räkor per person och ett halvt ägg på toppen på varje tallrik och häll över soppan och klipp färska örtkryddor över.
Recept 2: Gul pumpasoppa med vitlök o chili
Recept för 8 personer:
ca 1 1/2 kg pumpa (t ex butternutpumpa)
2 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 hackad chili
2 msk ghee eller MCT olja
2 l buljong gärna hemgjord ekologisk benbuljong
1 dl kokosmjölk
2 dl äppelcidervinäger alternativ vitt vin
2 msk färsk, hackad timjan
1 msk salt Makai Deep Sea Salt
2 krm vitpeppar
Gör så här:
Skala och kärna ur pumpan.
Skär i 2 cm stora bitar.
Skala och skär lök, chili, vitlök och ingefära i mindre bitar.
Fräs detta och pumpabitarna i olja (eller fett från benbuljongen) i en stor kastrull ca 10 minuter.
Tillsätt buljongen.
Låt småkoka under lock tills pumpan är mjuk, ca 15 minuter. Häll på grädde och vin. Tillsätt timjan. Låt pumpasoppan koka upp.
Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.
Under tiden du tillagar det andra, kan du rosta kärnorna och med salt och strö över soppan vid servering. Kärnorna är mycket nyttiga.
Vid servering:
Servera med knaperstekt bacon o rostade pumpakärnor.
Pumpakärnor
Att ta vara på pumpakärnorna är mycket viktigt, då där finns extra bra näring med ett flertal vitaminer och mineraler. De är dessutom goda, med en nötig smak.
De är framförallt en bra källa till Magnesium och Zink och anses ha en hälsosam effekt på prostatan. De innehåller också E-vitamin som är en viktig antioxidant.
Rosta pumpakärnor i ugn så här:
Skölj pumpakärnorna noga, ta bort fruktköttet runt om och åt rinna av.
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda kärnorna i en skål med lite matolja och havssalt.
Bred ut kärnorna på ett bakplåtspapper
Rosta i ugnen i 20-30 minuter tills de fått en lätt gyllene färg.
Rör om någon gång och se till att de inte blir för brända.
Läs mer om pumpans näringsinnehåll här: Pumpans näringsinnehåll
Låt maten bli din medicin!
Mums, har tänkt på att prova Pumpasoppa men inte kommit till skott innan… Det här receptet ska jag prova 🎃
Härligt berätta hur det smakade. Varma hälsn Ingalill
Spännande att du rostar pumpakärnor, jag trodde att det var en speciell pumpa t de grönaktiga kärnorna.
Menar du att butternut- o hallowenpumpan är ok att använda o rosta?
Då ska jag minsann rosta d nästa tillfälle.
Tusen tack för tipsen
ja visst du kan rosta och äta alla pumpakärnor som du lagar mat med. /Ingalill