Pumpasoppa – höstens värmande guldkorn

25 okt, 2023 | Mums, Recept | 4 Kommentarer

Pumpasoppa är verkligen ett värmande guldkorn i mörka oktober/novemberkvällar när höststormarna viner. Ta även vara på kärnorna. Här kommer 2 recept en grön och en gul soppa.

Må bra cocktailens nyttiga pumpasoppor med ingefära och kokosmjölk

Uppdaterat från ett tidigare recept.

Kokosmjölk gör soppan både len och krämig med lite syra försvinner kokossmaken och ingefäran bidrar till lite sting. MUMS.
För den som tål mjölkprodukter kan du byta ut kokosmjölken mot ekologisk grädde 40%.
Vill du veta mer om ingredienserna klicka gärna på länkarna i texten.

 

Här följer två recept en gul och en grön soppa. Använd gärna Butternutpumpa eller någon annan god sort:

Recept 1:  Grön Pumpasoppa med Matcha, räkor och ägg

Matcha te

Ingredienser

4 personer

Till garnering

  • Finklippta färska örtkryddor tex persilja, oregano, timjan.  

Gör så här:

Skär pumpan i bitar. Dela, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken. Fräs pumpa, äpple och lök i en gryta med smör/ghee i 5 minuter. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka upp och sedan sjuda tills pumpan är mjuk, 15-20 minuter.

Mixa soppan med mixerstav. Rör ner kokosmjölk och smaksätt med sambal oelek, ingefära, salt, peppar, honung och limesaft. Låt soppan koka upp. Rör i Matchapulvret.

Lägg upp på djupa tallrikar:
1 dl skalade räkor per person och ett halvt ägg på toppen på varje tallrik och häll över soppan och klipp färska örtkryddor över.

Recept 2:  Gul pumpasoppa med vitlök o chili

Recept för 8 personer:

ca 1 1/2 kg pumpa (t ex butternutpumpa)
2 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 hackad chili
2 msk ghee eller MCT olja
2 l buljong gärna hemgjord ekologisk benbuljong
1 dl kokosmjölk 
2 dl äppelcidervinäger alternativ vitt vin
2 msk färsk, hackad timjan
1 msk salt  Makai Deep Sea Salt
2 krm vitpeppar

Gör så här:

pumpasoppaSkala och kärna ur pumpan.
Skär i 2 cm stora bitar.
Skala och skär lök, chili, vitlök och ingefära i mindre bitar.
Fräs detta och pumpabitarna i olja (eller fett från benbuljongen) i en stor kastrull ca 10 minuter.
Tillsätt buljongen.
Låt småkoka under lock tills pumpan är mjuk, ca 15 minuter. Häll på grädde och vin. Tillsätt timjan. Låt pumpasoppan koka upp.
Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.

Under tiden du tillagar det andra, kan du rosta kärnorna och med salt och strö över soppan vid servering. Kärnorna är mycket nyttiga.

Vid servering:

Servera med knaperstekt bacon o rostade pumpakärnor.

Pumpakärnor

Magnesium_pumpakarnor

Att  ta vara på pumpakärnorna är mycket viktigt, då där finns extra bra näring med ett flertal vitaminer och mineraler. De är dessutom goda, med en nötig smak.

De är framförallt en bra källa till Magnesium och Zink och anses ha en hälsosam effekt på prostatan. De innehåller också E-vitamin som är en viktig antioxidant.

Rosta pumpakärnor i ugn så här:

Skölj pumpakärnorna noga, ta bort fruktköttet runt om och åt rinna av.
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda kärnorna i en skål med lite matolja och havssalt.
Bred ut kärnorna på ett bakplåtspapper
Rosta i ugnen i 20-30 minuter tills de fått en lätt gyllene färg.
Rör om någon gång och se till att de inte blir för brända.

Läs mer om pumpans näringsinnehåll här: Pumpans näringsinnehåll

Låt maten bli din medicin!

 

 

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

4 Kommentarer

  1. Ulrika

    Mums, har tänkt på att prova Pumpasoppa men inte kommit till skott innan… Det här receptet ska jag prova 🎃

    Svara
    • Ingalill Vestman

      Härligt berätta hur det smakade. Varma hälsn Ingalill

      Svara
  2. Susanne Reinertz

    Spännande att du rostar pumpakärnor, jag trodde att det var en speciell pumpa t de grönaktiga kärnorna.
    Menar du att butternut- o hallowenpumpan är ok att använda o rosta?
    Då ska jag minsann rosta d nästa tillfälle.
    Tusen tack för tipsen

    Svara
    • Ingalill Vestman

      ja visst du kan rosta och äta alla pumpakärnor som du lagar mat med. /Ingalill

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *