Att äta en härligt värmande pumpasoppa på hösten när mörkret faller och höststormarna viner, är ett riktigt guldkorn.

Här följer ett recept på en god soppa:

Må bra cocktailens pumpasoppa

Recept för 8 personer:

Pumpa

Butternutpumpa

ca 1 1/2 kg pumpa (t ex butternutpumpa)
2 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 hackad chili
2 msk olja
2 l buljong gärna hemgjord ekologisk benbuljong
1 dl vispgrädde 40%
2 dl vitt vin
2 msk färsk, hackad timjan
2 tsk salt
2 krm vitpeppar

Tillagning av pumpasoppa:

pumpasoppaSkala och kärna ur pumpan.
Skär i 2 cm stora bitar.
Skala och skär lök, chili, vitlök och ingefära i mindre bitar.
Fräs detta och pumpabitarna i olja (eller fett från benbuljongen) i en stor kastrull ca 10 minuter.
Tillsätt buljongen.
Låt småkoka under lock tills pumpan är mjuk, ca 15 minuter. Häll på grädde och vin. Tillsätt timjan. Låt pumpasoppan koka upp.
Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.

Under tiden du tillagar det andra, kan du rosta kärnorna och med salt och strö över soppan vid servering. Kärnorna är mycket nyttiga.

Vid servering av pumpasoppa:

Servera med knaperstekt bacon o rostade pumpakärnor.

Pumpakärnor Magnesium_pumpakarnor

Att  ta vara på pumpakärnorna är mycket viktigt, då där finns extra bra näring med ett flertal vitaminer och mineraler. De är dessutom goda, med en nötig smak.

De är framförallt en bra källa till Magnesium och Zink och anses ha en hälsosam effekt på prostatan. De innehåller också E-vitamin som är en viktig antioxidant.

Rosta pumpakärnor i ugn så här:

Skölj pumpakärnorna noga, ta bort fruktköttet runt om och åt rinna av.
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda kärnorna i en skål med lite matolja och havssalt.
Bred ut kärnorna på ett bakplåtspapper
Rosta i ugnen i 20-30 minuter tills de fått en lätt gyllene färg.
Rör om någon gång och se till att de inte blir för brända.