Vad kan jag äta istället för bröd och pasta?

6 okt, 2022 | Mums, Recept | 0 Kommentarer

Vad kan jag äta istället för bröd och pasta, ris och potatis?

 

Uppdaterat och ändrat 20240514
Publicerat första gången 20171006.

ata-istallet-for-brod-och-pasta

Smörfrästa vaxbönor med ekologiskt kött och svamp

I Må bra cocktailens antiinflammatoriska kost MUMS avråds från att äta spannmål och för mycket kolhydrater som är inflammationsdrivande och höjer blodsockret.
Vad kan jag då äta istället för bröd och pasta? Hur är det med Pizza?
Jag får den frågan ofta i början, när någon ska ställa om kosten och utesluta spannmål och socker och annat som verkar inflammationsdrivande.

Det viktigaste är att tänka om. Att ändra något så radikalt som att ändra kost, är utmanande och ställer vanor och rutiner upp och ner. För en del känns det helt omöjligt och otänkbart. Kanske du inte ens behöver ersätta dessa saker i din kost, utan bara tänka om och äta på ett annat sätt? I Må bra cocktailens recept i bloggen hittar du goda maträtter.

Kost är väldigt individuellt. En del får äta strikt AIP antinflammatorisk kost. En del kan äta mera moderat. Har du problem med mage-tarm så är ofta en strikt elimineringskost det som behövs för att senare kunna introducera lite mer när magen läkt.

 

Tips och råd!

Bröd

Strunta i glutenfria recept med färdiga mixblandningar med tex rismjöl och majsmjöl. De är oftast sockrade med tex dextros och innehåller på tok för mycket kolhydrater och majsen är ofta GMO. Om du kan äta ägg är det ett bra alternativ, men överdriv inte då du kan stressa immunförsvaret och få reaktioner.
Mandelmjöl, kokosmjöl, jordmandelmjöl, kassavamjöl, mjöl på kokbanan, teff eller grön banan.
Men överdriv inte det heller, lagom är bäst. Du hittar mängder av glutenfritt bröd som du kan baka på nätet.

Spannmålsfria alternativ:

♥ Salladsblad
Använd salladsblad av tex endive eller romansallad och toppa med olika pålägg.

♥ Paleobröd. Leta efter recept på bröd som är gluten och mejerifria och baka själv.

♥ Hamburgerbröd:
Stek egen hamburgare garnera med lök, tomat, ost och hemgjord osötad ketchup och lägg mellan blad av isbergssallad eller hattar av portabello svamp.

Portabello

 

Så här gör du Svampbrödet till burgaren:
Byt ut brödet mot de stora hattarna av portabellosvamp och få ett mycket gott och saftigt glutenfritt hamburgerbröd, med betydligt färre kolhydrater.

 

Tillagning:
Lägg hattarna i en slät form med kanter, häll olivolja inuti hatten och låt sedan dra en stund. Därefter vänder du och häller olja i ett jämt lager över hatten och strör över sesamfrön. Grädda en stund i ugnen, på grillen, eller stek i stekpannan och servera. Eller varför inte lägga på grillen så är i värmeböljan.
Använd gärna hemmagjord ketchup.

Receptet hittar du här:
Hemgjord ketchup utan socker.

 

 

Äggmuffins

Äggmuffins

♥ Äggmuffins 
♥ Zucchinimuffins

♥ Frökex (Frön och nötter ska vara fermenterade. Ät måttligt av dessa.)

Pizza

♣ Blomkålspizza

♣ Hälsosam glutenfri fryspizza
For Real Foods har frysta pizzor där botten är gjord på vitkål eller kyckling.
Finns att köpa på ICA, COOP, Hemköp och Mathem. Det går även att beställa hem direkt.
Om din lokala handlare inte har dem be dem beställa hem.
Läs mer på deras hemsida: For Real Foods

 

Pasta

Spannmålsfria alternativ:

mungbonsnudlar

♦ Marinerad zucchini pasta
♦ Rättikaspiraler
♦ Spagettipumpa  Du kan även göra spiraler av Spagettipumpa. Det går att dra ut med en gaffel efter tillagning eller köra i en spiralmaker och värma.
♦ Strimla vitkål  fint med tex en osthyvel och fräs i smör/ghee och ät som pasta
Mungbönspasta  hittar du i välsorterade mataffärer eller i asiatiska affärer. Se till att du inte köper rispasta som ser likadana ut, men är blodsockerhöjande, läs på förpackningen.

Ris

♣ Blomkålsris  Mixa eller riv blomkål och koka istället för ris.

♣ Kokt ris som kallnat blir resistent stärkelse. Det ger bra fibrer till tarmens goda bakterier utan att höja blodsockret. Så det kan fungera i måttliga mängder. Skölj riset noga i flera vatten.

OBS! Sushi ris är smaksatt med socker. Så det är inte att rekommendera även om det är kallt.

 

Potatis 

♥ Falsk potatissallad  på zuchiniFalsk potatissallad
♥ Gratäng 
Gör gratäng på rättika, majrova eller svartrötter.
Skär i slantar och ångkoka tills de är lite mjuka.
Varva med lök, vitlök och ev riven ost och salt. Häll över kokosmjölk spetsat med lite citron (för att få bort kokossmaken)  grädda i ugnen tills grönsakerna känns helt mjuka. Tänk på att dessa grönsaker inte drar till sig vätska som potatis gör.
Du kan byta ut kokosmjölken mot havregrädde eller kokosgrädde (blanda.
♥ Pommes frites
Smörstek vita brytbönor eller vaxbönor i rikligt med ekologiskt smör tills bönorna fått lite färg och salta över.
♥ Blomkålsmos
Koka blomkål i mindre bitar tills den är mjuk. Pressa eller mixa till ett mos. Låt vätskan rinna av och häll i moset i en kastrull med brynt smör och häll över lite grädde till önskad konsistens.

♥ Kokt potatis som kallnat blir resistent stärkelse. Det ger bra fibrer till tarmens goda bakterier utan att höja blodsockret så det kan fungera i måttliga mängder.

Tips under perioden av tillvänjning till ny kost!

Tänk att inte få äta bröd, pizza!
I början är det en omställning. Fokusera på det du kan äta, istället för det du inte kan äta. Botanisera och hitta nya varianter. Efter hand blir det allt lättare att tänka bort bröd och pasta. Komponera egna recept och låt tillvänjningen ta tid. Se till att du tänker på blodsockret, ett högt blodsocker gynnar inflammation.

Sluta förhandla.
Det tuffaste är för den som är sockerberoende. Den vill gärna förhandla: ”Något lite kan jag väl ändå få äta?” Man ska väl ändå få unna sig något? Ja du kan unna dig det du mår bra av, och efter ett tag blir det helt naturligt att du äter det du mår bra av inte det suget vill. Det går snabbare och enklare än du tror, ända tills du ”hoppar över skaklarna” och äter något med snabba kolhydrater igen. Då startar suget som ett ”brev på posten” och det blir tuffare än någonsin. Det är då många ger upp. Gör inte det. Ta nya tag och vänj dig vid tanken, att du inte kan äta snabba kolhydrater, även om din omgivning gör det.

Sluta tycka synd om dig.
Det är ingen ide att tycka synd om dig själv. Det spelar ingen roll för umgänget att du äter annat än de andra gör, ni kan ha lika trevligt ändå. Gläds över att du ger dig själv det du mår bra av för din hälsa. Tänk på hur du vill må och skapa målbilder för din hälsa.

Länkar:
Mums mat utan mojs och socker

Frukost – gluten och mejerifri

Glutenfritt varför då?

Boka tid för rådgivning:

TIPS! På Swedish Paleo  och Paleoteket hittar du mer inspiration och recept på Paleolitiskt kost.

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *